Οικονομία

«Σφαγή» απο τις τράπεζες για μερίδιο στην αγορά των μηχανημάτων POS

«Σφαγή» απο τις τράπεζες για μερίδιο στην αγορά των μηχανημάτων POS «Σφαγή» απο τις τράπεζες για μερίδιο στην αγορά των μηχανημάτων POS
Σκληρός είναι ο ανταγωνισμός που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών στον τομέα των μηχανημάτων συναλλαγών με κάρτες POS. Τα τερματικά αποδοχής καρτών έχουν ξεπεράσει πλέον τα 300.000, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι μπορεί να φθάσουν ακόμη και τις 500.000, έναντι 220.000 περίπου το 2015 και 120.000 περίπου το 2014.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος χρόνος για τη χορήγηση και ενεργοποίηση POS από τις τράπεζες μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 10 και 15 ημέρες, που εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά πολύ μετά την ένταση ανταγωνισμού που παρατηρείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι POS εγκαθίστανται πλέον εκτός από παραδοσιακά μέσω όπως σουπερ μάρκετ, βενζινάδικα κλπ και σε νέα σημεία πώλησης όπως φαρμακεία, σημεία εστίασης, μέσα μεταφοράς όπως ταξί, εταιρίες ταχυμεταφορών, διανομής προϊόντων κατ οίκον, κλπ.

Σημειώνεται επίσης ότι το 50% σχεδόν των POS δίνουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης ανέπαφων συναλλαγών, που μετά από μια μακρά χρονική περίοδο πιλοτικής εφαρμογής τους στην χώρα μας, γνωρίζουν πραγματική ανάπτυξη.