Οικονομία

Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας ζητά η αντιπεριφερειάρχης

Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας ζητά η αντιπεριφερειάρχης Στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας ζητά η αντιπεριφερειάρχης
Την ένταξη της Λακωνίας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, λόγω της ακαρπίας που παρουσιάζουν οι ελαιώνες εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ζητά με επιστολή της η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Ντία Τζανετέα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Στην επιστολή της η αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι, «από μακροσκοπικούς ελέγχους γεωτεχνικών της Υπηρεσίας μας το φαινόμενο (της ακαρπίας των ελιών) αποδίδεται στην παρατεταμένη Χειμερινή και Ανοιξιάτικη ανομβρία, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστα μεγάλη διακύμανση θερμοκρασίας ημέρας-νύχτας στις αρχές Μαΐου η οποία δεν επέτρεψε στα δένδρα να έχουν φυσιολογική άνθηση και φυσιολογική εξέλιξη αυτής σε καρπόδεση».

Υπογραμμίζει ότι, «από αναφορές παραγωγών σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Νομού Λακωνίας, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποδέσει φυσιολογικά. Φαινόμενο που σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς της Υπηρεσίας μας δεν αποδίδεται στο φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας».

Η Ντία Τζανετέα ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, «άμεσα αρμόδια κλιμάκια του Οργανισμού διενεργήσουν αυτοψίες ώστε να ενταχθεί ο Νομός Λακωνίας σε προγράμματα αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ - ΠΣΕΑ».