Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αβέβαιες οι μελλοντικές συντάξεις, ορατή νέα μεταρρύθμιση

Ασφαλιστικό: Αβέβαιες οι μελλοντικές συντάξεις ορατή νέα μεταρρύθμιση Ασφαλιστικό: Αβέβαιες οι μελλοντικές συντάξεις ορατή νέα μεταρρύθμιση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένες είναι οι συντάξεις, παρά την πρόσφατη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος - Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό ασφαλιστικών εισφορών στον αναπτυγμένο κόσμο, δεν μπορεί να εξασφαλίσει στους συνταξιούχους του... αύριο το ύψος των συντάξεων

Μάλιστα, το τοπίο στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι τόσο εφιαλτικό ώστε είναι πιθανό στην πράξη να ακυρωθούν τα μέτρα που πρόσφατα θεσμοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση και να υπάρξει ανάγκη για άλλη μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι το συμπέρασμα που κατέληξαν οι ειδικοί της Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά το χθεσινό συνέδριο που διοργανώθηκε από την εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Η πιο σκληρή θέση, εκφράστηκε από τον καθηγητή κ. Μιλτιάδη Νεκτάριο, ο οποίος συμμετείχε και στην επιτροπή «Σοφών» που σχεδίασαν το πόρισμα προς το υπουργείο Εργασίας, βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε και η πρόσφατη μεταρρύθμιση. Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ, αφού προσδιόρισε το «αφανές χρέος» της Κοινωνικής Ασφάλισης στο αστρονομικό ποσό των 700 δισ ευρώ, από 500 δισ ευρώ που ήταν το 2000, εκτίμησε ότι σε 35 χρόνια θα χορηγούνται συντάξεις στην ηλικία των 70 ετών, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης δεν θα υπερβαίνει το 50%, από 80% που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει όλο και πιο μικρές συντάξεις σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία.

Έκρηξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προεξόφλησε ότι θα προκύψει από τα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν με το νέο Ασφαλιστικό, ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος, κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου εκτίμησε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να ιδρυθούν στην Ελλάδα επαγγελματικά ταμεία με τη συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης. Η  Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κα Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου εκτίμησε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει θωράκιση με θεσμικό πλαίσιο στην επαγγελματική ασφάλιση. Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση της κας Άρτεμις Δεδούλη, πρώην γενικής διευθύντριας Κοινωνικής Ασφάλισης, η οποία υπολόγισε ότι ανέρχονται στο 1 δισ ευρώ τα αποθεματικά των επαγγελματικών ταμείων. Μάλιστα, παρέθεσε μια σειρά από διατάξεις που μένουν ανεφάρμοστες και δείχνουν την έλλειψη στο θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν τα επαγγελματικά ταμεία.