Οικονομία

Καμία μείωση για τον ΕΝΦΙΑ - Νέες αντικειμενικές το β΄ εξάμηνο του 2017

Αναβάλλονται οι ελαφρύνσεις, ίδιος ΕΝΦΙΑ και το 2017 Αναβάλλονται οι ελαφρύνσεις, ίδιος ΕΝΦΙΑ και το 2017
Καμία μείωση για τον ΕΝΦΙΑ - Νέες αντικειμενικές το β΄ εξάμηνο του 2017 Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το 2016. Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο αφήνει τις αντικειμενικές αξίες ακόμη έναν χρόνο παγωμένες και έτσι και του χρόνου ο ΕΝΦΙΑ θα είναι φουσκωμένος, εκατομμύρια πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε μόνο και μόνο για να βγει ο λογαριασμός των εσόδων.

Μετά τις πρόσφατες αναδρομικές αλλαγές, τα εκκαθαριστικά θα είναι φουσκωμένα για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς ο λογαριασμός των επιβαρύνσεων αυξήθηκε για νοικοκυριά με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ του 2016, "βαρύς" θα παραμείνει ο φόρος ακίνητης περιουσίας και για το 2017, ακόμα και αν τυχόν αλλάξει το όνομα ή η δομή του φόρου ακινήτων. Και αυτό γιατί οι φόροι αυτοί επιβάλλονται κάθε χρόνο με βάση την αντικειμενική αξία που έχει κάθε ακίνητο την 1η Ιανουαρίου. Άρα η όποια μείωση προκύψει, όπως συνέβη και πέρυσι που οι τιμές άλλαξαν τον Μάιο, δεν θα επηρεάζουν τον ΕΝΦΙΑ που θα υπολογιστεί με τις αξίες ακινήτων κατά την 1η Ιανουαρίου.

Στην επικαιροποίηση του Μνημονίου, προβλέφθηκε νέα αναβολή της αντικατάστασης των αντικειμενικών αξιών από τις εμπορικές για τον Ιούνιο του 2017, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ο ΕΝΦΙΑ και το επόμενο έτος θα υπολογιστεί επί πλασματικών τιμών.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ακόμα και μετά την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά 5% έως και 20% την οποία προώθησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι αντικειμενικές αξίες παραμένουν υψηλότερες έως και κατά 30%-40% σε σχέση με τις εμπορικές εξαιτίας της βύθισης της αγοράς ακινήτων.

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ που έρθει φέτος τον Αύγουστο θα είναι φουσκωμένος για περισσότερους από 600.000 φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα, για ιδιοκτήτες οικοπέδων, αγρότες αλλά και επιχειρήσεις.

Με τις αλλαγές, 300.000 νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό φόρο μετά τη μείωση του αφορολογήτου από τα 300.000 στα 200.000 ευρώ. Επιβαρύνσεις έως και 25% προβλέπονται για όσους έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα.

Για πρώτη φορά μπαίνει φόρος και στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούν για την παραγωγική ή επιχειρηματική τους δραστηριότητα νομικά πρόσωπα.

Οι επιβαρύνσεις αυτές θα αποτυπωθούν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για το 2016 τα οποία αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να εξοφληθούν σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους.