Οικονομία

Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας βλέπει η ΤτΕ

Επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης της ανεργίας βλέπει η ΤτΕ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Με πιο αργό ρυθμό θα συνεχιστεί η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα εκτιμά για το 2016 η Τράπεζα της Ελλάδος. Στην ετήσια έκθεση της ΤτΕ για την Νομισματική Πολιτική, τονίζεται ότι για να υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων και της μακροχρόνιας ανεργίας και να αυξηθεί το ποσοστό της απασχόλησης, πρέπει να σταθεροποιηθεί το οικονομικό κλίμα, να συνεχιστεί η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και να επανέλθει σταδιακά η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούνται σημαντικές οι δράσεις για τη βελτίωση και την επέκταση των ενεργητικών μορφών απασχόλησης και των προγραμμάτων κατάρτισης, αλλά πρέπει να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά τους. Επίσης, προτείνεται να υπάρξουν δράσεις για τον περιορισμό της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστούν η στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος και η αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται στοιχεία που δείχνουν ότι η απασχόληση στην Ελλάδα βελτιώθηκε το 2015, αλλά παράλληλα αυξήθηκαν οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής εργασία). Σε κλαδικό επίπεδο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό συνέδραμαν ώστε να υπάρξει αύξηση της απασχόλησης, ενώ στήριξη παρείχαν και οι κλάδοι του εμπορίου και της μεταποίησης. Αντίθετα, συνεχίστηκε η πτωτική τάση στον κλάδο των κατασκευών (-4,2%).

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το δ' τρίμηνο του 2015, η ανεργία κινήθηκε οριακά υψηλότερα (24,4%), σε σχέση με το γ' τρίμηνο (24%), ενδεικτικό της επιβράδυνσης στο ρυθμό αποκλιμάκωσης.

Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης εμφανίζουν το στοιχείο της επιφυλακτικότητας. Αιτία είναι το γεγονός ότι όλα τα υπό εξέταση μεγέθη, με εξαίρεση το λιανικό εμπόριο, παραμένουν σε αρνητικό έδαφος. Επίσης, η παρατεταμένη περίοδος διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης, με τους εταίρους για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν βοήθησε στο να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις επιχειρήσεις για την πορεία της αγοράς εργασίας.