Οικονομία

ΜΤΠΥ: Έως και 63% η περικοπή-σοκ στο μέρισμα από την ερχόμενη Τετάρτη

ΜΤΠΥ: Έως 63% η περικοπή στο μέρισμα ΜΤΠΥ: Έως 63% η περικοπή στο μέρισμα
του Βασίλη Αγγελόπουλου Περικοπές που θα κυμανθούν από 11% έως 63% πρόκειται να επιβληθούν στα μερίσματα που χορηγεί σε 284.000 δικαιούχους το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ). 

Οι περικοπές αυτές, που αποτελούν συνέπεια των διατάξεων του πρόσφατου νέου νόμου για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), πρόκειται να επιβληθούν άμεσα, δηλαδή θα γίνουν αντιληπτές από τους δικαιούχους στην επόμενη καταβολή του μερίσματος, που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, 29 Ιουνίου. Από το σύνολο των δικαιούχων, περίπου 200.000, πρόκειται να διαπιστώσουν περικοπές της τάξης του 44%. Το μέρισμα σε αυτές τις περιπτώσεις κυμαίνεται στα επίπεδα των 150 – 200 ευρώ το άτομο, κάτι που σημαίνει ότι μετά τις μειώσεις θα υποχωρήσει στα επίπεδα των 84 ευρώ (μείωση 66 ευρώ το μήνα) – 112 ευρώ το μήνα (μείωση 88 ευρώ). Η... αστρονομική μείωση κατά 63%, αναμένεται να επιβληθεί σε πολύ μικρό αριθμό δικαιούχων (150-200 άτομα), κυρίως δικηγόρων, που λάμβαναν μερίσματα στα επίπεδα των 500 ευρώ το μήνα. Στο εξής σε αυτές τις περιπτώσεις το μέρισμα θα υποχωρήσει στα 185 ευρώ (μείωση κατά 315 ευρώ το μήνα).

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση του ΜΤΠΥ έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει μειώσεις ανάλογα με τα έτη ασφάλισης των δικαιούχων, άρα συναρτήσει και των εισφορών που έχουν καταβάλλει. Μεγάλοι «χαμένοι» της διαδικασίας πρόκειται να είναι όσοι δικαιούχοι έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης, αφού το μέρισμα που δικαιούνται είναι υψηλότερο.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η παρακράτηση των αναδρομικών ποσών, που καταβλήθηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, άρα πριν από την ψήφιση του νέου νόμου, να πραγματοποιηθεί όχι σε τρεις, αλλά σε δύο τριμηνιαίες δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα διαπιστώσουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα μερίσματά τους, στις καταβολές του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου. Στην καταβολή του Ιουνίου, θα ενσωματωθεί μόνο η περικοπή του μερίσματος, όχι και η αναδρομική παρακράτηση. Είναι προφανές ότι έτσι, στις επόμενες δύο καταβολές, οι δικαιούχοι θα λάβουν σημαντικά μειωμένο ποσό, λόγω και της αναδρομικής παρακράτησης.

Οι υπηρεσίες του ΜΤΠΥ πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο σκέλος των αναδρομικών επιστροφών, αφού ενδέχεται να υπάρξει ακόμα και μηδενικό μέρισμα, κατά τις δύο επόμενες καταβολές, γεγονός που αν συμβεί, είναι προφανές ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων...