Οικονομία

Γκ. Χαρδούβελλης: Πώς τα Μνημόνια ενίσχυσαν την οικονομικη κρίση στην Ελλάδα

Γκ. Χαρδούβελλης: Πώς τα Μνημόνια ενίσχυσαν την οικονομικη κρίση στην Ελλάδα
Η στασιμότητα αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση της οικονομίας, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εξέφρασε την απαισιοδοξία του για επέκταση της οικονομίας με ρυθμό 3% και 4% και σημείωσε ότι η στασιμότητα είναι το βασικό σενάριο.

Η «ελληνική κρίση νούμερο 2» , εκτίμησε ο κ. Χαρδούβελης έχει ένα κόστος 10% του ΑΕΠ σε σχέση με το ΑΕΠ του 2007 και κάθε χρόνο φεύγουν 2.000 ευρώ από την τσέπη κάθε πολίτη. Το ονομαστικό χρέος ανέβηκε κατά 50 δισ. ευρώ, η απώλεια για τις τράπεζες φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, οι Έλληνες πολίτες έχουν φτάσει στα όριά τους και δεν αντέχουν άλλους φόρους. Στην υπερφορολόγηση άλλωστε, απέδωσε ο πρώην υπουργός και τη φυγή νέων και επιχειρήσεων από την Ελλάδα.

Για να αποφευχθεί η στασιμότητα, εκτίμησε θα πρέπει να ανακάμψουμε με επαρκή δημοσιονομικά περιθώρια.

Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την ανάπτυξη να έρθει από τον τραπεζικό τομέα, γιατί οι τράπεζες περιμένουν να ανακάμψει η οικονομία για να δώσουν δάνεια. Οι επενδύσεις για να ανακάμψουν πρέπει να έρθει ένα κλίμα αισιοδοξίας στη χώρα, όπως πρόσθεσε.

Και ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι καθοριστικό στοιχείο για την επιτυχία του προγράμματος είναι η ανάληψη της ιδιοκτησίας του από την ελληνική κυβέρνηση.