Οικονομία

«Ανθεί» η αδήλωτη εργασία σε Κέρκυρα και Ήπειρο

«Ανθεί» η αδήλωτη εργασία σε Κέρκυρα και Ήπειρο «Ανθεί» η αδήλωτη εργασία σε Κέρκυρα και Ήπειρο
«Άνθιση» της αδήλωτης εργασίας, της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής στα επισιτιστικά καταστήματα κυρίως, είναι τα βασικά προβλήματα, που διαπίστωσε κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ – ΥΤΕ), στην Κέρκυρα και στην Ήπειρο.

Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ιωαννίνων, όπου διαπιστώθηκαν εκτός από τις παραπάνω «κραυγαλέες» εργασιακές παραβάσεις, περιπτώσεις καταστρατήγησης των ωραρίων εργασίας, μη πληρωμής υπερωριών, νυχτερινών και εορτολογίων, σύναψης πλαστών συμβάσεων δήθεν τετράωρης απασχόλησης και ειδικά για διανομείς σε ταχυφαγεία επισφαλής και ανασφάλιστη εργασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στην Κέρκυρα τα προβλήματα εστιάζονται στις απλήρωτες αποδοχές ιδιαίτερα από γνωστό Όμιλο που έκλεισε τρεις από τις τέσσερις μονάδες που διατηρούσε και οφείλει στους εργαζόμενους μισθούς από την περσινή σεζόν... Επίσης, παρατηρήθηκαν φαινόμενα υποκατάστασης εργαζομένων με προσωπικό ευκαιρίας ή απώλεια θέσεων εργασίας, γενίκευση των ατομικών συμβάσεων και μισθοδοσία πολλών ταχυτήτων.

Τα φαινόμενα της αδήλωτης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, καταγράφηκαν κυρίως στην Ήπειρο και ειδικά στην Πάργα και στην Πρέβεζα. Η ΠΟΕΕ ΥΤΕ ζητάει να πραγματοποιούνται επανειλημμένοι και εντατικοί έλεγχοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι όμως, παραδέχεται ότι παραμένουν υποστελεχωμένοι. Η Ομοσπονδία τονίζει ειδικά την πλήρη απορρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας στην Ήπειρο, ενώ στην Κέρκυρα χαρακτηρίζεται «θλιβερή όσο και δυσφημιστική η εικόνα των συσσωρευμένων σκουπιδιών στην πόλη», που θεωρείται κορυφαίος τουριστικός προορισμός...