Οικονομία

Ήγγικεν η ώρα… για την εταιρεία Μαρινόπουλος - Ενδιαφέρον απο Σκλαβενίτη

Ήγγικεν η ώρα… για την εταιρεία Μαρινόπουλος - Ενδιαφέρον απο Σκλαβενίτη
Της Ξανθής Γούναρη Ήγγικεν η ώρα… για την εταιρεία Μαρινόπουλος - Ενδιαφέρον απο Σκλαβενίτη. Με τον Σκλαβενίτη να δηλώνει ότι διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις διαδικασίες εξυγίανσης της Μαρινόπουλος, χωρίς όμως να αναλαμβάνει καμία ουσιαστική δέσμευση, ξεκίνησε πριν από λίγο στο Πρωτοδικείο Αθηνών η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής τεσσάρων εταιρειών του ομίλου στο άρθρο 99

upd: Οχι από το δημόσιο για την Μαρινόπουλος

Ξεκίνησε, μέσα σε ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, η συζήτηση των τεσσάρων αιτήσεων του Ομίλου «Μαρινόπουλος», για την έκδοση προσωρινής διαταγής προστασίας έως την εκδίκαση των προσφυγών του Ομίλου για την υπαγωγή του στο άρθρο 99. Στο δικαστήριο ασκήθηκε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των αιτήσεων της «Μαρινόπουλος» για προσωρινή προστασία, από τράπεζες όπως η Παγκρήτια, η Επενδυτική Ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας Πανγαία, το σωματείο εργαζομένων, το ΙΚΑ, αλλά και μεμονωμένες επιχειρήσεις. Το ελληνικό δημόσιο τάχθηκε κατά των αιτήσεων της εταιρείας.
 
Με την έναρξη της συζήτησης, οι δικηγόροι επεσήμαναν πως υπήρξε συμφωνία της επιχείρησης με τους εργαζόμενους να εξαιρεθούν από την προσωρινή διαταγή, ώστε να έχουν δυνατότητα εάν δεν πληρώνονται να προχωρούν σε ενέργειες κατάσχεσης. Σημειώνεται, ότι οι τέσσερις αιτήσεις υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99 αναμένεται να συνεκδικαστούν τον Σεπτέμβριο.

Δίχως να μπορεί κάποιος να βεβαιώσει ότι το δικαστήριο δεν θα απορρίψει την αίτηση για την προστασία της Μαρινόπουλος και των τριών συγγενικών με αυτήν εταιρειών, από τους πιστωτές τους, εκτιμάται από την αγορά ότι με τη στήριξη των τραπεζών, του Δημοσίου των εργαζομένων και μεγάλης μερίδας των προμηθευτών, η απόφαση θα είναι θετική.

Ήδη από χθες η Μαρινόπουλος κατέληξε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους ώστε να εξαιρεθούν ρητά από το αίτημα όλες οι απορρέουσες απαιτήσεις που προκύπτουν από σχέσεις εργασίας. Παράλληλα δεσμεύεται να κάνει το παν για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της πληρωμής τους.

Την ίδια ώρα, λόγω του μεγέθους των επιπτώσεων της κατάρρευσης της λιανεμπορικής αλυσίδας στο σύνολο της οικονομίας, η πλευρά του δημοσίου αλλά και των τραπεζών αναμένεται να στηρίξει απολύτως το αίτημα για την υπαγωγή στο άρθρο 99. Προς τούτο συνηγορεί η ενεργή συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών, που με αλλεπάλληλες συσκέψεις και επαφές τις τελευταίες μέρες, επιδιώκουν να συντονίσουν τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να βρεθεί μία βιώσιμη λύση.

Θετική διάθεση για να σωθεί ότι σώζεται αναμένεται να δείξουν και οι εταιρίες που έχουν και τα μεγάλα ανοίγματα.

Πάντως το αν πραγματικά θα μείνει εν ζωή η Μαρινόπουλος, είναι μία πολύ δύσκολη εξίσωση, καθώς θα πρέπει να συνηγορήσουν πολλές και διαφορετικές προϋποθέσεις, τουλάχιστον σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Σκλαβενίτης στο σχέδιο εξυγίανσης.

Κατ’ αρχάς το δίκτυο πρέπει να μείνει εν λειτουργία, όπως ζητάει κατά πληροφορίες η Σκλαβενίτης, προκειμένου να τρέξουν οι διαδικασίες για να υλοποιηθεί η συμφωνία –εάν υλοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος, προφανώς η οικογένεια Μαρινόπουλου, πρέπει να πληρώσει τα ποσά που απαιτούνται ώστε να μπαίνουν προϊόντα στα ράφια. Μετά απ’ όλα αυτά, ποιος προμηθευτής θα δεχθεί να δώσει προϊόντα, αν δεν εξασφαλίσει πληρωμή τοις μετρητοίς;

Στις προϋποθέσεις συμπεριλαμβάνεται και η διενέργεια οικονομικού, νομικού και φορολογικού ελέγχου (due diligence), η οποία δεν θα πρέπει να βγάλει κι άλλους σκελετούς από την ντουλάπα.

Την ίδια στιγμή η τελική συμμετοχή της Σκλαβενίτης θα εξαρτηθεί και από το αν θα διαμορφωθεί αποδεκτή συμφωνία με τους υφιστάμενους μετόχους και τις τράπεζες.

Επίσης η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να εγκρίνει το όποιο σχέδιο, ενώ οι λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν, είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης, δεν θα πρέπει να βάζουν εμπόδια.

Σε κείμενο της εταιρείας Ι. & Σ. Σκλαβενίτης.που αναγνώστηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της αίτησης της Μαρινόπουλος για το άρθρο 99 αναφέρεται ότι «μετά από τις πρόσφατες καταιγιστικές εξελίξεις, η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ελληνική οικονομία και αγορά, διερευνά τις πιθανότητες συμμετοχής της στις ανοιγείσες από τον όμιλο Μαρινόπουλος, διαδικασίες εξυγίανσης του άρθρου 99, σε συνεργασία πάντοτε με τους πιστωτές και τις δανείστριες τράπεζες».

Στην ίδια επιστολή η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης επισημαίνει ότι η τελική συμμετοχή της «εξαρτάται από πλήθος προϋποθέσεων, στις οποίες οπωσδήποτε συμπεριλαμβάνεται η διάμόρφωση αποδεκτής συμφωνίας με τον όμιλο Μαρινόπουλος και τις τράπεζες. Κρίσιμες επίσης προϋποθέσεις είναι η διενέργεια ικανοποιητικού due diligence (οικονομικού, φορολογικού και νομικού), η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι τυχόν εξ αυτής απορρέουσες ρυθμίσεις, η διατήρηση των υφιστάμενων λειτουργιών και δικτύου καταστημάτων του ομίλου, αλλά και εν τέλει από λοιπές συνθήκες που είτε θα διαπιστωθούν είτε θα διαμορφωθούν κατά τη χρονική διάρκεια της διαδικασίας εξυγίανσης».

Ακόμη κι αν στο τέλος προκύψει άλλος «σωτήρας» (δύο από τα «αδύναμα» σενάρια που κυκλοφορούν είναι η συμμετοχή ενός operator κι ενός fund, ή το «σπάσιμο» των δραστηριοτήτων με εμπλοκή δύο ελληνικών εταιρειών του κλάδου, που θα μοιραστούν το βάρος), το ζήτημα εξακολουθεί να είναι το κόστος της «σωτηρίας» και αν θα μπορεί το νέο μόρφωμα να έχει διάρκεια στο χρόνο.

Διαβάστε και: Αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ τα χρέη της Μαρινόπουλος μόνο σε 14 εισηγμένες