Οικονομία

ΙΚΑ: Έτοιμο το σύστημα για τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ

ΙΚΑ: Έτοιμο το σύστημα για τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΤΕΑ
Τροποποιήθηκε το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, έτσι ώστε να συμπεριλάβει και τα νέα, αυξημένα κατά μία ποσοστιαία μονάδα (μισή για εργοδότες και μισή για εργαζόμενους), ποσοστά ασφαλιστικών εισφορών επικουρικής ασφάλισης, υπέρ ΕΤΕΑ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ιδρύματος οι Εργοδότες Κοινών Επιχειρήσεων &Οικοδομοτεχνικών Έργων μπορούν να κάνουν χρήση αυτού του τροποποιημένου μηχανογραφικού συστήματος, προκειμένου να υποβάλλουν Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), μισθολογικής περιόδου απασχόλησης Ιουνίου 2016 (06/2016).

Πιο συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμο αρχείο (txt) με ενημερωμένους τους Κωδικούς Πακέτων Κάλυψης (ΚΠΚ), στους οποίους δεν επέρχεται καμία αλλαγή στην κωδικοποίηση, παρά μόνο στο ποσοστό ασφάλισης υπέρ ΕΤΕΑ στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ - Αρχική σελίδα και στο πεδίο Ενημερώσεις / Άντληση Εντύπων / Εργαλεία / Οδηγός Σύνδεσης Κωδικών (ΟΣΥΚ).

Κατά συνέπεια οι ΑΠΔ μισθολογικής περιόδου απασχόλησης 06/2016 θα γίνονται πλέον αποδεκτές, με τα νέα ποσοστά εισφορών. Αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων, την υποβολή των ΑΠΔ και τη διαχείριση των ήδη υποβληθεισών ΑΠΔ, πριν από την αύξηση του ποσοστού των εισφορών υπέρ ΕΤΕΑ, θα δοθούν μετά την έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το ΕΤΕΑ.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους έως και τις 31 Μαΐου 2019, οι εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης από 3% που ήταν έως σήμερα για εργοδότες και 3% για εργαζόμενους, θα αυξηθούν στο 3,5% αντίστοιχα.