Οικονομία

Νέες ρυθμίσεις σε πρόστιμα και κώδικα ΦΠΑ στο νέο μίνι -φορολογικό

Νέες ρυθμίσεις σε πρόστιμα και κώδικα ΦΠΑ στο νέο μίνι -φορολογικό Νέες ρυθμίσεις σε πρόστιμα και κώδικα ΦΠΑ στο νέο μίνι -φορολογικό
Αλλαγές σε πρόστιμα καθώς και στον κώδικα ΦΠΑ προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στην Βουλή

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει την αναδρομική επιβολή από την 1η Ιανουαρίου 2016 πρόστιμων από 500 έως 20.000 ευρώ για περιπτώσεις επέμβασης στη λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών για την έκδοση στοιχείων λιανικής χωρίς τη χρήση ή με τη χρήση μη εγκεκριμένου φορολογικού μηχανισμού, καθώς και για την έκδοση δελτίων και αποδείξεων από το Ολοκληρωμένο Σύστημα Ελέγχου Εισροών - Εκροών, χωρίς τη χρήση εγκεκριμένου μοντέλου μηχανισμού σήμανσης.

Επίσης θεσπίζονται πρόστιμα από 1.000 έως και 100.000 ευρώ για την παραβίαση από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στην φορολογική διοίκηση. Για την παραβίαση του απορρήτου από επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν έργα του υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο προβλεται η παράταση έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 της προθεσμίας για την υποβολή από τους φορολογούμενους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων προκειμένου να καταβάλλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας.

Τέλος προβλεπεται η διεύρυνση των περιπτώσεων ειδικών απαλλαγών από τον ΦΠΑ. Ειδικότερα, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ η παράδοση αγαθών και η παροχή υπηρεσιών σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε φιλανθρωπικούς εγχώριους και ξένους που στοχεύουν στην ανακούφιση των προσφύγων. Η απαλλαγή ισχύει αναδρομικά από 1/1/2015.