Οικονομία

«Τσεκούρι» από τώρα εως 38% στις προσωρινές συντάξεις

«Τσεκούρι» από τώρα εως 38% στις προσωρινές συντάξεις «Τσεκούρι» από τώρα εως 38% στις προσωρινές συντάξεις
Προσωρινές συντάξεις μειωμένες κατά 20% έως και 38% θα εισπράττουν οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου, ημέρα ισχύς του νέου ασφαλιστικού  Κατρούγκαλου, εφόσον ξεκινήσει η διαδικασία απονομής τους

Σύμφωνα με δήλωση του πρώην Υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Δούκα ισχυρίζεται ότι έχει επέλθει καταστρατήγηση του νόμου και την καθυστέρηση καταβολής των προσωρινών συντάξεων αφού σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 29 του νόμου 4387/2016 ορίζεται ότι η απόφαση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης βγαίνει εντός δύο μηνών από την αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/2016 (ημερομηνία ψήφισης του νόμου) και εντός του Μαΐου πρέπει στο τέλος Ιουλίου που συμπληρώνονται περίπου τρεις μήνες από την ψήφιση να λάβουν την προσωρινή σύνταξη.

Το ΙΚΑ όμως σύμφωνα με τον κ. Δούκα, δεν είναι ακόμη έτοιμο κι’ έτσι η προσωρινή σύνταξη παραπέμπεται για αργότερα. Όλα δείχνουν ότι τα λειτουργικά προβλήματα δεν θα λυθούν ούτε τον Αύγουστο οπότε στην καλύτερη περίπτωση προσωρινές συντάξεις θα δούμε στο τέλος Σεπτεμβρίου.

«Αναρωτήθηκε άραγε κανείς στην κυβέρνηση για το πως θα ζήσει ένας συνταξιούχος χωρίς να παίρνει ούτε το μικρό ποσό της προσωρινής σύνταξης επί τέσσερις ή πέντε μήνες;» δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρώην υποδιοικητής του Ιδρύματος και συμπληρώνει «Όταν για τη λήψη προσωρινής σύνταξης απαιτούνται σχεδόν πέντε μήνες είναι άραγε δυνατόν την 1/1/17 ημερομηνία κατάργησης όλων των ταμείων που υπάρχουν σήμερα και που λειτουργούν για δεκαετίες (το ΙΚΑ έχει ζωή 80 χρόνια) να είναι έτοιμος να λειτουργήσει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ); Όταν για την προσωρινή σύνταξη χρειάζονται πέντε μήνες πόσο καθυστέρηση θα προσθέσει άραγε ο επανυπολογισμός όλων των χορηγούμενων συντάξεων στο χρόνο που απαιτείται για να βγει η οριστική απόφαση συνταξιοδότησης; Η καθυστέρηση της έκδοσης κύριας σύνταξης πηγαίνει ακόμη πιο πίσω την έκδοση της επικουρικής σύνταξης όπως και του εφ’ άπαξ.»

«Μήπως τελικά την ίδια ώρα που τακτοποιούν τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές επιδιώκουν αυτές τις καθυστερήσεις ώστε να πάει το χρέος προς τους συνταξιούχους προς τα πίσω;» τονίζει ολοκληρώνοντας ο κ. Δούκας στην σχετική του δήλωση .

Οπως είναι γνωστό ο προηγούμενος νόμος 3996 του 2011 (άρθρο 38) προέβλεπε ότι το ύψος του ποσού της προσωρινής σύνταξης αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 80% της σύνταξης που προκύπτει από το χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές ή τις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση για τον υπολογισμό της σύνταξης. Αναφορικά δε για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ισούταν με τις μεικτές αποδοχές που έλαβε ο ασφαλισμένος το μήνα Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης ή, σε περίπτωση προγενέστερης διακοπής της ασφάλισής του, τον τελευταίο μήνα απασχόλησής του, όπως οι αποδοχές αυτές προκύπτουν από τα προσκομιζόμενα ασφαλιστικά βιβλιάρια.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε το ΙΚΑ τις προηγούμενες ημέρες, η χορήγηση της προσωρινής σύνταξης ισχύει για όλες τις κατηγορίες κύριας σύνταξης (γήρατος αναπηρίας και θανάτου). Το ανώτατο και κατώτατο όριο ισχύει μόνο όταν χορηγείται πλήρης σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνονται ανάλογα.

Όπως εκτιμά μάλιστα η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ) σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δικαιούται μειωμένη σύνταξη λόγω γήρατος, το ανώτατο και κατώτατο όριο μειώνεται ανάλογα, βάσει των προβλεπόμενων κατά περίπτωση ποσοστών μείωσης. Συνεπώς, σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος τα ποσά των 384 και 768 ευρώ μειώνονται κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται για τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης.

Ο πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος παρουσίασε τα εξής παραδείγματα, βάσει των οποίων αποδεικνύονται οι μειώσεις:

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1
Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος στα 62 με συντάξιμες αποδοχές €800 και 20 έτη ασφάλισης, το ποσό της σύνταξης θα ανέρχεται σε 511-30% = 357,70 ευρώ και συνεπώς η προσωρινή θα κυμαίνεται όχι πάνω από 268,80 ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 2
Σε περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 70%, το κατώτατο και ανώτατο όριο προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε 288 ευρώ και 576 ευρώ αντίστοιχα.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 3
Σε περίπτωση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, όπου η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται στο ποσοστό 50% της προκύπτουσας προσωρινής σύνταξης, το κατώτατο και ανώτατο όριο της προσωρινής σύνταξης διαμορφώνεται σε 192 και 384 ευρώ αντίστοιχα.