ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποια χέρια θα μείνει ο... μουτζούρης της νέας διάσπασης;

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποια χέρια θα μείνει ο... μουτζούρης της νέας διάσπασης; Φωτογραφία: Eurokinissi
Η ηγεσία προχωράει με κάθε θυσία το σχέδιό της για ένα απόλυτα "προσωποπαγές κόμμα", οι διαφωνούντες κερδίζουν χρόνο για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις φορέα της κεντροαριστεράς-Γιατί ο Κασσελάκης αρνείται να προσφύγει στην κομματική βάση!

Άλλη μια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εν πολλοίς αποκρουστική για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με πρώτιστη ευθύνη της ηγεσίας.

Ας βγάλουμε, όμως, ορισμένα πρώτα συμπεράσματα:

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΩΜΕΝΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ; Πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν το κρύβει πια, πρώτος του στόχος είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα απόλυτο προσωποπαγές κόμμα, σε έναν ..."δικό μου ΣΥΡΙΖΑ", όπως πλέον λέει και δημοσίως. Το Καταστατικό Συνέδριο, άλλωστε, όπως το περιέγραψε αυτό ακριβώς επιδιώκει, έναν "δικό του" ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν αυτός απωλέσει κάθε πιθανότητα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να καταστεί κόμμα με κυβερνητική προοπτική. Μετά τους "87", οι οποίοι μετρούν από εβδομάδες έως μήνες στην Κουμουνδούρου, σειρά, άλλωστε, θα έχουν οι νυν σύμμαχοί του, που συμβάλλουν στην εδραίωσή του στο κόμμα, όπως ο Νίκος Παππάς, ο Σωκράτης Φάμελλος, η Ρένα Δούρου κοκ αν δεν ταυτιστούν απολύτως μαζί του. Οι "87" δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συμμετέχουν, ει δυνατόν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε έναν νέο ενιαίο φορέα της προοδευτικής παράταξης, όπως επιζητά ο κόσμος του συγκεκριμένου χώρου.

ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ... ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ... ΚΚΕ; Από τα πολλά απίστευτα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Κουμουνδούρου και οδηγούν σε στρατηγική απαξίωση το συγκεκριμένο χώρο: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παραφράζοντας τον Ηλία Ηλιού (προφανώς δεν γνωρίζει ποιος είναι), απευθυνόμενος στους "87" τους προειδοποίησε πως "θα τους ταράξει στη νομιμότητα", θα μπορούν στα όργανα να λένε την άποψή τους (!), αλλά δημοσίως θα λένε την άποψη του κόμματος, απειλώντας τους σε διαφορετική περίπτωση με ...διαγραφή! Ο ΣΥΡΙΖΑ από την "κατάρα των τάσεων", που λειτουργούσαν ως κόμμα μέσα στο κόμμα, αντιγράφει το ΚΚΕ και τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό! Σκεφτείτε πχ τον Αλέξη Τσίπρα να λέει πως το ΝΑΤΟ είναι ..."ιερά αμυντική Συμμαχία" ή αλλιώς να παραπέμπεται για ...διαγραφή! Απίθανα πράγματα, που απαξιώνουν όλο και περισσότερο το χώρο!

ΜΕ ΠΑΣΟΚ: ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Ο Στ. Κασσελάκης επιβεβαίωσε πρόσφατο ρεπορτάζ των "Παιχνιδιών Εξουσίας" ότι θα αποστείλει επιστολή στο νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για κοινές πρωτοβουλίες των δυο Κοινοβουλευτικών Ομάδων στο θέμα του ιδιωτικού χρέους. Ταυτόχρονα όρισε το Καταστατικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τις ίδιες ημέρες που θα διεξάγεται και το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ! (Επί των σχέσεων των δυο αυτών κομμάτων η στήλη θα επανέλθει άμεσα). Στόχος των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, πάντως, έχουν ως στόχο να μην αμφισβητηθούν, αντιθέτως να ενισχυθεί η αρχηγία στο κάθε κόμμα!

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΥΓΕΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ; Το θέμα του δημοψηφίσματος για τον ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς δεν το απαγορεύει κανένα Καταστατικό. Δημοψήφισμα για τις καταστατικές αλλαγές όντως δεν προβλέπεται καταστατικά, αλλά το Καταστατικό Συνέδριο μπορεί να το προβλέψει και το δημοψήφισμα να πραγματοποιηθεί μετά. Σε κάθε περίπτωση για όλους εμάς τους απλούς πολίτες μικρή σημασία έχει πώς θα αποφασίσουν να λειτουργούν τα κόμματα. Έχει όμως πολιτικό ενδιαφέρον το ερώτημα γιατί ο Στέφανος Κασσελάκης που έχει κάνει σημαία του τη λαϊκή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων αρνείται κατηγορηματικά το δημοψήφισμα για τα θέματα που του τίθενται. Αν εκτιμούσε πως θα κέρδιζε προφανώς θα προχωρούσε.

ΠΟΙΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ «87»; Πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να μείνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημιουργία φορέα της κεντροαριστεράς, άλλωστε, αποτελεί τη βασική τους επιδίωξη. Από τη στιγμή, άλλωστε, που δεν τους θέλουν, οι επιλογές δεν είναι πολλές.

Ο... ΜΟΥΤΖΟΥΡΗΣ: Το ερώτημα για τη στήλη είναι πλέον στην Κουμουνδούρου στο χέρι ποιου θα μείνει ο μουτζούρης της διάσπασης!