Οικονομία

Γρήγορα οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου

Γρήγορα οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου Γρήγορα οι αποζημιώσεις στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου
Άμεση καταβολή του ποσού των 500.000 ευρώ για την προβολή της μαστίχας στο εξωτερικό και επιπλέον 515.000 ευρώ με σκοπό την προμήθεια απαραίτητων μηχανημάτων από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, ανακοίνωσε την Τρίτη 26 Ιουλίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη από τη Χίο, την οποία επισκέφθηκε μαζί με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι καταγραφές των ζημιών από την τρομερών διατάσεων πυρκαγιά των προηγουμένων ημερών

Όπως σημείωσε τα συγκεκριμένα χρήματα θα καταβληθούν το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα κι έπειτα θα ακολουθήσει η σύνταξη του πλήρους φακέλου για τις αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

Αναλυτικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε λίγο πριν την αναχώρησή του από το νησί, ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην αποφυγή αποτυχημένων επιλογών που οδήγησαν στον αποκλεισμό δεκάδων μαστιχοπαραγωγών από τις αποζημιώσεις του 2012.

Το κακό προηγούμενο που είχε ως αποτέλεσμα μόνο το 17% των Μαστιχοπαραγωγών να ωφεληθεί από τις αποζημιώσεις, φαίνεται ότι αποτέλεσε μάθημα ακόμα και για τον ίδιο τον υπουργό που δήλωσε ότι το υπουργείο και οι υπηρεσίες του σχεδιάζουν προσεκτικά κάθε βήμα προκειμένου οι πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί να αποζημιωθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Πιο γρήγορα από ότι το 2012 οι αποζημιώσεις

Η διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τα μαστιχόδεντρα της Χίου θα είναι «διαφορετική» από ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012, διαβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις, ωστόσο χαρακτήρισε δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοήθειας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά.

Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε, δρομολογείται η πληρωμή ενός ποσού ύψους 500.000 ευρώ για την προβολή και την προώθηση της μαστίχας, το οποίο θα δοθεί τις επόμενες τρεις έως πέντε μέρες, καθώς και η χρηματοδότηση μίας επένδυσης που αφορά αποθήκες και ψυγεία της ένωσης μαστιχοπαραγωγών, γύρω στα 500.000 ευρώ, «για να ολοκληρωθεί μία διαδικασία που βοηθάει την εμπορική και εξαγωγική δραστηριότητα της μαστίχας», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Επιπλέον ο κ. Αποστόλου αναφέρει ότι πρόκειται για μία μεγάλη πυρκαγιά που «χτύπησε» ξανά μία περιοχή που είχε πληγεί και το 2012 και έκανε λόγο για μία τραγική κατάσταση, καθότι, όπως είπε, σε μία έκταση -περίπου 25.000 με 30.000 στρέμματα- έχει εξαφανιστεί κάθε ίχνος βλάστησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, επλήγη, κυρίως, η μαστιχοκαλλιέργεια της περιοχής και άλλα είδη της φυτικής παραγωγής. «Από τη δική μας πλευρά, λοιπόν, ενημερώσαμε τους κατοίκους για τις κινήσεις που θα κάνουμε άμεσα και έχουν σχέση με την εκτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και στην απώλεια εισοδήματος» διευκρινίζει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι, γι' αυτά, θα ληφθούν άμεσα μέτρα, εφόσον καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ και αφού ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις.

«Από εκεί και πέρα», υπογραμμίζει, «το ζήτημα της απώλειας εισοδήματος του φυτικού κεφαλαίου θα το δούμε μέσα από διαδικασίες που θα στοιχειοθετούν ένα αίτημα που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είτε θα χρηματοδοτηθεί, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα είτε μέσω κρατικών ενισχύσεων. Δεύτερο θέμα που δώσαμε ιδιαίτερο βάρος είναι οι πληγείσες περιοχές, κυρίως, όσον αφορά το κομμάτι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου πρέπει να ληφθούν απαραίτητα μέτρα, αντιπλημμυρικά έργα, κλπ».

Οι θεσμικοί φορείς και οι κάτοικοι ζήτησαν αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτησε φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.