Οικονομία

«Ξεπαγώνουν» επιτέλους τα εφάπαξ

«Ξεπαγώνουν» επιτέλους τα εφάπαξ «Ξεπαγώνουν» επιτέλους τα εφάπαξ
Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην κοινωνική ασφάλιση τόνισε ότι η κυβέρνηση στην διαπραγμάτευση πέτυχε απόλυτη προστασία των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων.

«Οι θεσμοί ζήτησαν περικοπές 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ ως το 2018, καθολικές μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις και άμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων με τη λεγόμενη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος», θύμισε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση πέτυχε προστασία για άθροισμα συντάξεων κύριας και επικουρικής έως 1.300 ευρώ/μήνα, καθιέρωση της Εθνικής Σύνταξης, δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση ακόμα και όσων μπήκαν αργά στην αγορά εργασίας λόγω της βαθιάς λιτότητας και ύφεσης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της καταβολής των εφάπαξ που είχαν παγώσει από το 2013 και ανακοίνωσε ότι συνολικά μέχρι και τον Ιούνιο του 2017 θα δοθούν 1,6 δισ. ευρώ σε δικαιούχους εφάπαξ και νέων συντάξεων.

Από αυτά 612 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων και 398 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα Ταμεία Πρόνοιας για την απονομή εφάπαξ. Ήδη δε έχουν δοθεί εφάπαξ σε 2.750 δικαιούχους ύψους 75 εκατ. ευρώ.