Οικονομία

Ενίσχυση απολυμένων των Sprider Stores που ξεκινούν επιχείρηση

Ενίσχυση απολυμένων των Sprider Stores που ξεκινούν επιχείρηση
Με ποσό από 15.000 έως και 40.000 ευρώ το πολύ η ΕΕ αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ανά περίπτωση, τα επιχειρηματικά σχέδια των απολυμένων της εταιρίας Sprider Stores.

Πρόκειται για μια διαδικασία fast track πουξεκίνησε χθες με την ανάρτηση από το υπουργείο Εργασίας της σχετικής πρόσκλησης και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου.

Στη σχετική πρόσκληση που δημοσιεύθηκε χθες από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας κα Ράνια Αντωνοπούλου, αναφέρεται ότι η χρηματοδότηση του σχεδίου προέρχεται από το ευρωπαϊκό ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση (περίοδος 2014 – 2020). Μόνο που την ερχόμενη Τετάρτη, 17 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι, δηλαδή σε μία εβδομάδα ακριβώς, λήγει το δικαίωμα υποβολής των αιτημάτων χρηματοδότησης.

Τα αιτήματα μπορούν να υποβληθούν είτε στα γραφεία της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής συγχρηματοδοτούμενων ενεργειών από το ΕΚΤ (Κοραή 4 – 10564 3ος όροφος), είτε ηλεκτρονικά (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ). Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι η διάρκεια υποβολής αιτήσεων είναι αρκετή, καθώς ήδη οι περισσότεροι από τους ενδιαφερόμενους (περίπου 30 άτομα), έχουν υποβάλλει τα επιχειρηματικά τους σχέδια και τα περισσότερα από τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και απομένει η διαδικασία έγκρισης.

Το έργο έχει ως στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης, μέσω της ενθάρρυνσης επιχειρηματικών δράσεων. Απευθύνεται στους απολυμένους της εταιρίας Sprider Stores και σε νέους εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης (NEETs) οι οποίοι συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία της επαγγελματικής συμβουλευτικής που προηγείται του προγράμματος.

Στην πρόσκληση τονίζεται ότι το ποσό που θα χορηγείται για ένα επιχειρηματικό σχέδιο είναι 15.000 ευρώ. Εάν υπάρξει επιχείρηση με δύο ωφελούμενους τότε το ποσό διπλασιάζεται, δηλαδή φτάνει τα 30.000 ευρώ. Για πάνω από δύο ωφελούμενους το ανώτατο πλαφόν χρηματοδότησης που ορίζεται είναι τα 40.000 ευρώ. Εάν όμως υπάρχει Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με πάνω από πέντε ωφελούμενους, που θα εγκριθεί το επιχειρηματικό σχέδιο συνολικά, τότε το ανώτατο ύψος χρηματοδότησης θα είναι τα 15.000 ευρώ επί τον αριθμό των μελών – ωφελούμενων (εργαζομένων).

Η χρηματοδότηση είναι δημόσια στο σύνολό της, δηλαδή σε ποσοστό 100%. Η έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας για τους απολυμένους των Sprider οριοθετείται στο διάστημα από 1.9.2014 έως 1.9.2016. Ειδικά για τους NEETS δεν μπορεί να είναι προγενέστερη από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης συμμετοχής τους.

Στην πρόσκληση αναφέρονται αναλυτικά ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής για τους δυνητικά δικαιούχους του προγράμματος. Επίσης, υπογραμμίζονται τα επαγγέλματα που δεν μπορούν να ενταχθούν προς χρηματοδότηση (πχ συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, ταξί, περίπτερα).

Η 1η Σεπτεμβρίου 2016 είναι η ημερομηνία λήξης για την επιλογή των επιχειρηματικών σχεδίων.