Οικονομία

Πράσινο φως και απο την Πειραιώς στην διάσωση του Μαρινόπουλου

Πράσινο φως και απο την Πειραιώς στην διάσωση του Μαρινόπουλου
Μετά από την Alpha Bank και την Eurobank, το «ok» έδωσε και η Πειραιώς στη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.

To απόγευμα συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για το ίδιο θέμα και όπως όλα δείχνουν το εγχείρημα για τη σωτηρία της Μαρινόπουλος μέσω της υπαγωγής της  στο άρθρο 106θ του πτωχευτικού κώδικα (μεταβίβαση της επιχείρησης του οφειλέτη) έχει πλέον δρομολογηθεί.

Ζητούμενο βέβαια παραμένει αν και πότε θα βάλει η οικογένεια Μαρινόπουλου και τα 10 εκατ. ευρώ που απαιτούν οι τράπεζες, καθώς και το αν θα εγκριθεί από την πλειονότητα των προμηθευτών το σχέδιο διάσωσης, προκειμένου η Μαρινόπουλος και κατ’ επέκταση 10.000 εργαζόμενοι, καθώς και χιλιάδες προμηθευτές να αποφύγουν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον πτωχευτικό κώδικα η συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο θα πρέπει να υπογράφεται από πιστωτές που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το 40% των πιστώσεων που είναι εξασφαλισμένες με προσημείωση, εμπράγματες εξασφαλίσεις ή ειδικά προνόμια.

Επίσης κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει ο ανταγωνισμός, όταν ήδη εμμέσως οι διοικήσεις άλλων λιανεμπορικών αλυσίδων έχουν προειδοποιήσει πως θεωρούν ότι ενδεχόμενο «κούρεμα» προμηθευτών θα λειτουργήσει ως αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα υπέρ της Σκλαβενίτης.

Το σχέδιο διάσωσης που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος περιλαμβάνει τη λήψη δανείου ύψους 360 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο 1,5%, ενώ οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.
Πέραν το δανείου, η Σκλαβενίτης θα βάλει στη νέα εταιρεία 125 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών σε πρώτη φάση τα 15 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ενδιάμεση χρηματοδότηση. Σε δεύτερη φάση, δηλαδή μόλις ολοκληρωθεί το deal, άλλα 60 εκατ. ευρώ θα πάνε στη νέα εταιρεία, ενώ ακόμη 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν στο δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Για τους προμηθευτές το κούρεμα αναμένεται να είναι της τάξης του 40%- 50%, ενώ οι οφειλές προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα καταβληθούν χωρίς «κούρεμα».

NETWORK