Οικονομία

Πετρόπουλος: Αλλαγές στο υπολογισμό του εφάπαξ

Πετρόπουλος: Αλλαγές στο υπολογισμό του εφάπαξ Πετρόπουλος: Αλλαγές στο υπολογισμό του εφάπαξ
Επιμέρους αλλαγές στο υπολογισμό του εφάπαξ προβλέπει τροπολογία του υπουργείο Εργασίας που κατατέθηκε στη Ολομέλεια. Ειδικότερα τονίζεται οτι στο εξής δεν θα μπορεί το ποσοστό αναπλήρωσης για τον υπολογισμό του εφάπαξ να υπερβαίνει το 100% των αποδοχών που λαμβάνονται υπόψιν.

Επίσης ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους - ασφαλισμένους του ΤΠΔΥ οι οποίοι αποχώρησαν από την 1/1/2014 έως την έναρξη ισχύος του νέου νόμου για το ασφαλιστικό (12/5/16). Οι αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογίζεται το εφάπαξ θα προκύπτουν από το μέσο όρο κατά τα τελευταία πέντε έτη πριν από την αποχώρηση του ασφαλισμένου. Υπενθυμίζεται ότι στον νόμο οριζόταν η τελευταία 5ετία έως 31/12/2013.

Όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, εισηγούμενος την τροπολογία στην Ολομέλεια, η ρύθμιση αυτή ίσως θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη καταβολή εφάπαξ για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις εργαζόμενων.

Εξάλλου, ο Τάσος Πετρόπουλος είπε πως με άλλη διάταξη που εισάγεται ως τροπολογία, δίδεται η δυνατότητα σταδιακής παροχής του εφάπαξ σε 28.300 ασφαλισμένους του Ταμείου Πρόνοιας μέχρι το τέλος του 2017. Με αφορμή αυτό, ενημέρωσε ότι από το 2013 μέχρι σήμερα, έχουν αποδοθεί εφάπαξ σε 3.050 δικαιούχους στο Ταμείο Πρόνοιας Δημόσιων Υπαλλήλων, 1.100 σε ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ και άλλα ακόμη στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Με άλλη τροπολογία δίδεται παράταση της απασχόλησης εργαζόμενων στα Ταμεία κοινωνικής ασφάλισης (οι οποίοι είχαν παραχωρηθεί σε αυτά από τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ κ.α.) μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2017.