Οικονομία

Από «κρησάρα» αξιολόγησης οι προϊστάμενοι ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΔΟΥ και τελωνείων

Από «κρησάρα» αξιολόγησης οι προϊστάμενοι ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΔΟΥ και τελωνείων
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Με απόφαση του ΓΓΔΕ Γ. Πιτσιλή καθορίζεται ο τρόπος με τον οποίο θα κριθεί αν είναι κατάλληλοι ή όχι να συνεχίσουν τη θητεία τους υπηρετώντας στην νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων που θα λειτουργεί στη θέση της ΓΓΔΕ από την 1η Ιανουαρίου 2017 - Τα κριτήρια και η διαδικασία που θα ισχύσουν για όλους τους προϊσταμένους των οποίων η θητεία δεν λήγει εντός του 2016

Τη διαδικασία και τα κριτήρια αξιολόγησης της καταλληλότητας των υπηρετούντων σε θέσεις προϊσταμένων των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, των οποίων η τριετής θητεία δεν ολοκληρώνεται εντός του 2016, καθόρισε με απόφασή του ο επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής.

Στόχος της διαδικασίας αυτής είναι να κριθούν όλοι οι προϊστάμενοι των κεντρικών υπηρεσιών της ΓΓΔΕ, των Ελεγκτικών Κέντρων (του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου και του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων), των ΔΟΥ και των τελωνείων, προκειμένου να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουν ή όχι να ασκούν τα καθήκοντά τους και για το υπόλοιπο της θητείας τους στις αντίστοιχες οργανικές μονάδες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, που θα αντικαταστήσει τη ΓΓΔΕ από την 1/1/2017 και μετά.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του κ. Πιτσιλή:
1) Ανάλογα με την οργανική μονάδα στην οποία προΐσταται ο αξιο­λογούμενος, ορίζονται οι παρακάτω Αξιολογητές, ως ακολούθως:

Αξιολογητής των Προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Αξιολογητής των Προϊσταμένων Διεύθυνσης των απευθείας υπαγόμενων στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Υπηρεσιών, ορίζεται ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Αξιολογητές των Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας, καθώς και των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ ορίζονται ως Α' Αξιολογητής ο Προϊστάμενος της οικείας Γενικής Διεύθυνσης και ως Β' Αξιολογητής ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Αξιολογητές των Προϊσταμένων οργανικών μονάδων επιπέδου Διεύθυνσης των Περιφερειακών Υπηρεσιών των Γενικών Διευθύνσεων, ορίζονται ως Α' Αξιολογητής ο Προϊστάμενος της οικείας Γενικής Διεύθυνσης και ως Β' Αξιολογητής ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Αξιολογητές των Προϊσταμένων Υποδιεύθυνσης που υπάγονται σε Διευθύνσεις των απευθείας υπαγόμενων στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Υπηρεσιών, ορίζονται ως Α' Αξιολογητής, ο Προϊστάμενος Διεύθυν­σης και ως Β' Αξιολογητής ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

Αξιολογητές των Προϊσταμένων Υποδιεύθυνσης των Ειδικών Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών, καθώς και των Περιφερειακών Υπηρεσιών που υπάγονται σε Διευθύνσεις των Γενικών Διευθύνσεων, ορίζονται ως Α' Αξιολογητής, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης και ως Β' Αξιολογητής ο Προϊστάμενος της οικείας Γενικής Διεύθυνσης.

Οι Αξιολογητές πρέπει να προΐστανται των αξιολογούμενων για πέντε τουλάχιστον μήνες. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει δεύτερος ιεραρχικά προϊστάμενος, ή αν υπάρχει και διαπιστώνεται κώλυμα άσκησης των καθηκόντων του, την αξιολόγηση διενεργεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

2) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων καθορίζονται ποσοτικά κριτήρια επί­τευξης των τεθέντων στόχων, καθώς και ποιοτικά κριτήρια, ως ακολούθως:

α) Ποσοτικά Κριτήρια Αξιολόγησης με βάση τους τεθέντες στόχους.
Η ποσοτική αξιολόγηση στηρίζεται στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων σχετικά με την επίτευξη των στόχων, οι οποίοι καθορίζονται από (ι) τα ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια (ΕΣ) της ΓΓΔΕ, ετών 2015 και 2016, (ii) τα επιμέρους ετήσια Επιχειρησιακά Σχέδια (ΕΣ) των Γενικών Διευθύνσεων της ΓΓΔΕ ή/και (ϊiii) τις αποφάσεις τοποθέτησης των προϊσταμένων.

Ποσοτική αξιολόγηση, πέραν της ποιοτικής, πρόκειται να διενεργηθεί μόνο για τους Προϊσταμένους Διεύθυνσης, υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στις οποίες έχουν τεθεί σαφείς ποσοτικοί στόχοι αναφορικά με τον έλεγχο, τη βεβαίωση ή/και την είσπραξη, και εφόσον η θητεία αυτών (συμπλήρωση τριετούς θητείας από την ανάληψη των κα­θηκόντων) δεν λήγει έως το τέλος του έτους 2016.

Σε ποσοτική αξιολόγηση υπόκεινται μόνο οι Προϊστάμενοι Διεύθυνσης των υπη­ρεσιών: Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και Δ.Ο.Υ Φ.Α.Ε Πειραιά της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, καθώς και Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων (ΕΛΥΤ) Αττικής της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ, οι προϊστάμενοι των οποίων έχουν θητεία που δεν ολοκληρώνεται έως το τέλος του έτους 2016.

Τα ποσοτικά κριτήρια αξιολόγησης για τις εν λόγω οργανικές μονάδες είναι:
- Το πλήθος των υποθέσεων που ελέγχθηκαν και τα ποσά που βεβαιώθηκαν.
- Το ποσοστό είσπραξης έναντι των παλαιών και των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων Υποδιεύθυνσης των αναφερόμενων υπηρεσιών δεν λαμβάνονται υπό­ψη τα ποσοτικά κριτήρια επίτευξης στόχων, καθόσον οι ποσοτικοί στόχοι του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Γ.Γ.Δ.Ε. δεν έχουν κατανεμηθεί σε επίπεδο Υποδιεύθυνσης. Υπό­κεινται μόνο σε ποιοτική αξιολόγηση.

β) Ποιοτικά Κριτήρια Αξιολόγησης
Οι Προϊστάμενοι οργανικών μονάδων Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης των λοιπών οργανικών μονάδων (πλην των αναφερόμενων), των οποίων η θητεία (συμπλήρωση τριετούς θητείας από την ανάληψη των καθηκόντων) δεν λήγει έως το τέλος του έτους 2016 αξιολογούνται μόνο με ποιοτικά κριτήρια.

Η ποιοτική αξιολόγηση των προϊσταμένων στηρίζεται στη βαθμολόγηση των ακόλουθων ποιοτικών κριτηρίων:

α) Στρατηγική Ικανότητα:
■ Είναι σε θέση να λάβει στρατηγικές αποφάσεις και να προγραμματίσει αντίστοιχα σχέδια.
■ Ηγετική ικανότητα ορθολογικής κατανομής των ανθρώπινων πόρων και προετοιμασίας μελλοντικών στελεχών της Γ.Γ.Δ.Ε.
■ Έχει γνώση της πολιτικής για τα αντικείμενα της Γ.Γ.Δ.Ε. και τις διαδικασίες για την ανάπτυξη της εφαρμογής της.
■ Είναι σε θέση να μετατρέπει τη στρατηγική σε επιχειρησιακή πολιτική.

β) Διαχείριση Έργου:
■ Ικανότητα να προγραμματίζει, οργανώνει, συντονίζει και ελέγχει τις εργασίες της μονάδας του.
■ Ικανότητα λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων, ιδίως σε συνθήκες κρίσεων.
■ Είναι σε θέση να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις αλλαγές που μπορεί να επηρεάζουν την πορεία του έργου.
■ Καταδεικνύει γνώση και ικανότητα να διαχειριστεί τον επιχειρησιακό κίνδυνο σε καθημερινή βάση.

γ) Επίλυση προβλημάτων:
■ Χρησιμοποιεί τη λογική, μεθόδους και την εμπειρία, ώστε να προβλέπει, να εντοπίζει, να αναλύει και να επιλύει προβλήματα.
■ Ζυγίζει την καταλληλότητα και την ακρίβεια των πληροφοριών.
■ Δημιουργεί εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις.
■ Διακρίνεται για την προσήλωση και επιμονή στην επίτευξη του στόχου.
■ Λαμβάνει αποφάσεις, προχωρεί σε δράσεις και παρακολουθεί τα αποτελέσματά τους.

δ) Προσανατολισμός στα αποτελέσματα:
■ Επιδεικνύει και ενθαρρύνει τη συμπεριφορά που είναι προσανατολισμένη στα αποτελέσματα.
■ Ωθεί και παρακινεί τον εαυτό του και τους άλλους για την επίτευξη αποτελεσμάτων.
■ Συμπεριφορά προς τους πολίτες και εξυπηρέτηση του κοινού.
■ Επικοινωνία και συνεργασία με τους προϊσταμένους και τους υφισταμένους.

ε) Γνώση του αντικειμένου και εφαρμογή αυτής σε επιχειρησιακό επίπεδο:
■ Κατέχει τις απαραίτητες γνώσεις (θεωρητική κατάρτιση, ειδικές γνώσεις και εμπειρία), καθώς και τα εργαλεία αναζήτησής τους, προκειμένου να εκτελέσει με επιτυχία την εκπλήρωση των καθηκόντων του.
■ Εφαρμόζει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του με τρόπο αποδοτικό και παραγωγικό.
■ Χρησιμοποιεί διάφορες πηγές για την επίλυση και διευθέτηση των θεμάτων αρμοδιότητάς που ανακύπτουν.

3) Καθορίζεται βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης με βάση ποσοτικά κριτήρια (ποσοτική αξιολόγηση).
Η κλίμακα αξιολόγησης της επίτευξης των ποσοτικών στόχων κυμαίνεται από 30 μέχρι 5. Ο βαθμός είναι συνάρτηση του ποσοστού επίτευξης των τεθέντων στόχων στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αξιολόγησης. Η κλίμακα αξιολόγησης διαμορφώνεται ως εξής:

PINAKAS AXIOLOGHSH 1

4) Καθορίζεται βαθμολογική κλίμακα αξιολόγησης με βάση τα ποιοτικά κριτήρια (ποιοτική αξιολόγηση). Ο βαθμός είναι συνάρτηση του βαθμού επάρκειας, επίπεδου κατοχής και εκδήλωσης της υπό αξιολόγησης απαιτούμενης ικανότητας.
α) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων που εφαρ­μόζονται σωρευτικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Η κλίμακα αξιολόγησης των ποιοτικών κριτηρίων κυ­μαίνεται από τους 14 μέχρι τους 4 βαθμούς. Σε περίπτωση που ο αξιολογούμενος που κατέχει, εκδηλώνει και αξιοποιεί την υπό αξιολόγηση ικανότητα σε ανώτατο επίπεδο, ο βαθμός διαμορφώνεται στο 14, ενώ σε περίπτωση που κατέχει, εκδηλώνει και αξιοποιεί την υπό αξιολόγηση ικανότητα σε βασικό επίπεδο, ο βαθμός διαμορφώνεται στο 4.

Το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί είναι 20, (ήτοι 5 κριτήρια χ 4 βαθμοί = 20) και το μέγιστο είναι 70 (5 κριτήρια χ 14βαθμοί = 70). Η αξιο­λόγηση των ποσοτικών κριτηρίων αποτελεί το 30% της συνολικής βαθμολογίας Αξιολόγησης και η αξιολόγηση των ποιοτικών κριτηρίων αποτελεί το 70% της συνολικής βαθμολογίας Αξιολόγησης.

β) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων που εφαρ­μόζονται μόνο ποιοτικά κριτήρια, η κλίμακα αξιολόγη­σης των ποιοτικών κριτηρίων κυμαίνεται από 20 μέχρι 5 βαθμούς. Ο αξιολογούμενος που κατέχει, εκδηλώνει και αξιοποιεί την υπό αξιολόγηση ικανότη­τα σε ανώτατο επίπεδο, ο βαθμός διαμορφώνεται στο 20, ενώ σε περίπτωση που κατέχει, εκδηλώνει και αξιοποιεί την υπό αξιολόγηση ικανότητα σε βασικό επίπεδο, ο βαθμός διαμορφώνεται στο 5. Το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί είναι το 25, (ήτοι 5 κριτήρια χ 5 βαθμοί = 25) και το μέγιστο είναι 100 (5 κριτήρια χ 20 βαθμοί=100).

PINAKAS AXIOLOGHSH 2

5) Η διαδικασία αξιολόγησης και βαθμολόγησης της απόδοσης των Προϊσταμένων είναι η ακόλουθη:

ι) Ατομικά Έντυπα Αξιολόγησης της Απόδοσης
α) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων που εφαρ­μόζονται σωρευτικά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια, συ­μπληρώνεται και συντάσσεται «Ατομικό Έντυπο Ποσοτικής και Ποιοτικής Αξιολόγη­σης της Απόδοσης». Το έντυπο περιλαμβάνει τρεις (3) ενότητες: «Ενότητα 1.: Ποσοτική Αξιολόγηση (βάσει των τεθέντων στόχων)», «Ενότητα 2.: Ποιοτική Αξιολόγηση-Ικανότητες» και «Ενότητα 3.: Συνολική Αξιολόγηση».

β) Για την αξιολόγηση των προϊσταμένων που εφαρ­μόζονται μόνο ποιοτικά κριτήρια, συμπληρώνεται και συντάσσεται «Ατομικό Έντυ­πο Ποιοτικής Αξιολόγησης της Απόδοσης». Το έντυπο περιλαμβάνει δύο (2) ενότητες: «Ενότητα 1.: Ποιοτική Αξιολόγηση-Ικανότητες» και «Ενότητα 2: Συνολική Αξι­ολόγηση».

ιι) Διαδικασία αξιολόγησης
Οι Γενικές Διευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Δη­μοσίων Εσόδων, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το Ε.Σ. της Γ.Γ.Δ.Ε, το οποίο καταρτίζεται κάθε έτος από τη Διεύθυν­ση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Οικονομικής Διοίκη­σης (Δ.Σ.Σ.Ο.Δ.), συντάσσουν επιμέρους Επιχειρησιακά Σχέδια, στα οποία επιμερίζονται οι ετήσιοι στόχοι και οι δράσεις του Ε.Σ. της Γ.Γ.Δ.Ε. στις Διευθύνσεις τους και τίθενται πρόσθετοι στόχοι και δράσεις.

Οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων γνωστο­ποιούν τα αποτελέσματα της επίτευξης των ποσοτικών στόχων στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, με ταυτόχρονη κοινοποίηση αυτών στη Διεύθυνση Δια­χείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, η οποία και αναλαμ­βάνει την ευθύνη καταχώρησής τους στο αντίστοιχο πεδίο της Ενότητας 1: Ποσοτική Αξιολόγηση (βάσει των τεθέντων στόχων)» του «Ατομικού Εντύπου Πο­σοτικής και Ποιοτικής Αξιολόγησης της Απόδοσης».

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού συμπληρώνει στους σχετικούς χώρους των εντύπων αξιολόγησης τα στοιχεία των αξιολογούμενων και με ευθύνη της τα έντυπα αξιολόγησης αποστέλλονται στις υπηρεσίες των αξιολογούμενων, προκειμένου να παραδοθούν ενυπόγραφα σ' αυτούς, ώστε αφενός μεν, οι αξιολογούμενοι να λάβουν γνώση του ποσοστού επί­τευξης των τεθέντων ποσοτικών στόχων και αφετέρου να αυτο-αξιολογηθούν.

Ο αξιολογούμενος μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών εργασίμων ημερών από την παραλαβή του εντύπου, υποχρεούται να προβεί σε αυτο-αξιολόγηση, συμπληρώνοντας τα σχετικά πεδία της Ενότητας «Ποιοτική Αξιολόγηση-Ικανότητες» που αφορούν στην αυτό-αξιολόγηση και στη συνέχεια με δική του ευθύνη, να υποβάλει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού το έντυπο αξιολόγησής του, με σχετικό διαβιβαστικό και εμπιστευτικό πρωτόκολλο. Η αυτο-αξιολόγηση δεν προσμετράται στη συνολική αξιολό­γηση του αξιολογούμενου. Αποτελεί κυρίως εργαλείο εκτίμησης της γενικότερης εικόνας του αξιολογούμε­νου και λαμβάνεται υπόψη από τον αξιολογητή για τη διαμόρφωση της αιτιολογίας της βαθμολογίας του. Μετά το πέρας της αυτο-αξιολόγησης ο αξιολογού­μενος βεβαιώνει ότι έχει προβεί σε αυτο-αξιολόγηση, θέτοντας στο σχετικό πεδίο του εντύπου αξιολόγησης την ημερομηνία πραγματοποίησης της, καθώς και την υπογραφή του.

Πέραν της αυτο-αξιολόγησης, ο αξιολογούμενος που πρόκειται να συμπληρώσει το Ατομικό Έντυπο Ποσοτι­κής και Ποιοτικής Αξιολόγησης της Απόδοσης, εφόσον λάβει γνώση του βαθμού επίτευξης των τεθέντων πο­σοτικών στόχων, που καταχωρείται από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού στο αντίστοιχο πεδίο της Ενότητας 1. του εν λόγω εντύπου, δύναται εντός της ίδιας ως άνω αποκλειστικής προθεσμίας, να υποβάλει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού υπόμνημα-ένσταση, αναφορικά με τα στοι­χεία που λήφθησαν υπόψη για τον προσδιορισμό του ποσοστού επίτευξης των τεθέντων στόχων. Οι Προϊ­στάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων εξετάζουν το πε­ριεχόμενο των ενστάσεων και αποφασίζουν για τον τυχόν επαναπροσδιορισμό των ποσοτικών κριτηρίων αξιολόγησης, ενημερώνοντας σχετικά τον αξιολογού­μενο μέσω της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού θέ­τει υπόψη των αξιολογητών στοιχεία του προσωπικού μητρώου του αξιολογούμενου που σχετίζονται με την άσκηση των καθηκόντων του, προκειμένου να συνεκτι­μηθούν στη γενικότερη αξιολόγησή του.

ιιι) Βαθμολόγηση της απόδοσης από τους αξιολογητές
Οι αξιολογητές βαθμολογούν κάθε επιμέρους κριτή­ριο αξιολόγησης, σύμφωνα με την βαθμολογική κλίμα­κα αξιολόγησης (βάσει των ποιοτικών κριτηρίων), που ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 4 της παρούσης. Αν η απόκλιση μεταξύ των δύο (2) αξιολογητών αφορά ένα μόνο επίπεδο, υπερτερεί η γνώμη (επίπεδο/βαθμός) του Β' Αξιολογητή. Αν η απόκλιση υπερβαίνει του ενός επιπέδου/βαθμού, ο τελικός βαθμός προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμολογιών των δύο (2) αξιολογητών. Οι διαφορετικές απόψεις των αξιολογητών δύνανται να καταγράφονται στο έντυπο αξιολόγησης του αξιολογούμενου. Επιπλέον, στο έντυπο δύνανται να καταγράφονται από τους αξιολογητές μέτρα για τη βελτίωση της από­δοσης του αξιολογούμενου, όταν αυτός αξιολογηθεί ως μη επαρκής (κάτω του βαθμού 71).

ιv) Τελική / Συνολική βαθμολογία - Αποτελέσματα Αξιολόγησης
Τα Ατομικά Έντυπα Αξιολόγησης της Απόδοσης υπο­βάλλονται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυ­ναμικού, η οποία, βάσει της τελικής βαθμολογίας που λαμβάνει ο αξιολογούμενος (από την ποσοτική και ποι­οτική αξιολόγηση ή μόνο από την ποιοτική αξιολόγηση, κατά περίπτωση), τον κατατάσσει σε εκατονταβάθμια κλίμακα, ως εξής:
- Με βαθμούς από 95 έως 100, βαθμολογείται ο άρι­στος,
- από 85 έως 94, ο πολύ επαρκής,
- από 71 έως 84, ο επαρκής και
- κάτω του 71, ο μη επαρκής.

Μετά το πέρας της διαδικασίας η αρμόδια Διεύθυνση υποβάλει στο Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τα Ατομικά Έντυπα Αξιολόγησης της Απόδοσης των αξιολογούμενων, καθώς και την κατάταξή τους, βάσει της αναφερόμενης κλίμακας, προκειμένου ο ίδιος να απο­φανθεί, αναφορικά με τη συνέχιση ή μη της άσκησης των καθηκόντων των υπό αξιολόγηση προϊσταμένων, εκδίδοντας σχετική πράξη.