Οικονομία

ΤΑΠΙΤ: «Καμπανάκι» για την καταβολή των εφάπαξ – Με απόφαση Κατρούγκαλου στην ΤτΕ το πλεονάζον αποθεματικό

ΤΑΠΙΤ: «Καμπανάκι» για την καταβολή των εφάπαξ – Με απόφαση Κατρούγκαλου στην ΤτΕ το πλεονάζον αποθεματικό ΤΑΠΙΤ: «Καμπανάκι» για την καταβολή των εφάπαξ – Με απόφαση Κατρούγκαλου στην ΤτΕ το πλεονάζον αποθεματικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Με παρέμβαση Κατρούγκαλου, αναγκάζεται το ΤΑΠΙΤ να μεταφέρει το πλεονάζον αποθεματικό του στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), θέτοντας σε κίνδυνο την καταβολή των εφάπαξ.

Με επίσημη απόφαση ο υπουργός Εργασίας παρεμβαίνει στη διαφωνία που υπήρχε μεταξύ της κυβερνητικής επιτρόπου και της πλειοψηφίας των μελών του ΔΣ του Ταμείου και είχε ως αποτέλεσμα, ένα ποσό της τάξης των 28 εκατ. ευρώ να μην έχει μεταφερθεί στο κοινό κεφάλαιο.

Ο λόγος ήταν ότι το ποσό αυτό διατηρήθηκε σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών, για να αξιοποιηθεί για την καταβολή των περίπου 9.000 εφάπαξ που βρίσκονται σε αναμονή. Το «πάγωμα» στην καταβολή τους εδώ και μία διετία, είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευσή τους και η διοίκηση του Ταμείου ήθελε να αποφύγει την έλλειψη ρευστότητας που θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας, βάσει νόμου, δικαιολογείται να ζητάει το σύνολο του ποσού που κάθε ταμείο διατηρεί ως αποθεματικό, να μεταφέρεται στο κοινό κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος. Άλλωστε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η απόδοση του χαρτοφυλακίου του Κοινού Κεφαλαίου στην Τράπεζα της Ελλάδος για το β’ εξάμηνο του 2015 ήταν 3,094% για τους λογαριασμούς διαθεσίμων και 3,72% για τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης. Την ίδια περίοδο το επιτόκιο καταθέσεων στις τράπεζες που είχε τοποθετήσει τα πλεονάζοντα κεφάλαιά του το ΤΑΠΙΤ, ήταν 1,8% στην Εθνική και 2,1% στην Alpha.

Για το λόγο αυτό, το υπουργείο Εργασίας ζήτησε από το ΔΣ του Ταμείου, να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διατήρησε σημαντικά ποσά σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Από την πλευρά του το ΤΑΠΙΤ υποστηρίζει ότι το ΙΚΑ καθυστερεί να αποδώσει τις εισφορές που εισπράττει, με συνέπεια η απονομή εφάπαξ βοηθημάτων να καθυστερεί σημαντικά. Γι’ αυτό και προτίμησε να αφήσει ένα ποσό της τάξης των 28 εκατ. ευρώ, που είναι μικρό μπροστά στα περίπου 700 εκατ. ευρώ που είναι τα συνολικά αποθεματικά του Ταμείου, για να καλύψει τη συγκεκριμένη δαπάνη.

Με δεδομένο ότι το Ταμείο δεν λαμβάνει ποσά από την κρατική ενίσχυση που χορηγείται σε άλλους φορείς απονομής εφάπαξ, στο πλαίσιο της στήριξης για μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, είναι προφανές ότι η απώλεια αυτών των αποθεματικών θα δημιουργήσει πρόβλημα στην απονομή των εφάπαξ.