Οικονομία

Δύο ειδικές υπηρεσίες για το ΕΣΠΑ δημιουργεί το υπ. Εργασίας

Δύο ειδικές υπηρεσίες για το ΕΣΠΑ δημιουργεί το υπ. Εργασίας
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Δύο ξεχωριστές Ειδικές Υπηρεσίες δημιουργεί το υπουργείο Εργασίας, για την καλύτερη διαχείριση του ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2014 – 2020).

Ειδικότερα, δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία με την ονομασία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», με τίτλο «ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑΑ». Παράλληλα, δημιουργείται και Ειδική Υπηρεσία με την ονομασία «Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης» με τον τίτλο «ΕΔΚΑ».

Η ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑΑ θα απευθύνεται στον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο. Αντίστοιχα, η ΕΔΚΑ θα αναφέρεται στην αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, αρμόδια για ζητήματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα Θεανώ Φωτίου.

Η ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑΑ καταρχήν, έχει ως αποστολή της να αποτυπώνει, να ιεραρχεί και να εξειδικεύει τις ανάγκες που προκύπτουν στους τομείς: Κοινωνικής Ασφάλισης, Εργασιακών Σχέσεων, Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία, Διαρθρωτικής Προσαρμογής, Επιμόρφωσης Εργαζομένων για την Πιστοποίηση Επαγγελμάτων.

Επίσης, αναλαμβάνει να προσαρμόζει τυχόν αλλαγές που ανακύπτουν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση 2014-2020». Επιπρόσθετα, αντικείμενό της είναι η ενίσχυση των υποδομών, ο διοικητικός εκσυγχρονισμός εκτός θεμάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης καθώς και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση εκτός θεμάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επίσης, έχει ως αποστολή την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων σε σχέση με τα ΕΠ του ΕΣΠΑ. Ειδικότερα, έχει την αρμοδιότητα του προγραμματισμού, της εξειδίκευσης, της προετοιμασίας και της υλοποίησης έργων ή δράσεων στους προαναφερόμενους τομείς, που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) μέσω των ΕΠ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014­2020 και άλλων προγραμμάτων.

Η ΕΔΚΑ έχει ως αποστολή την υποστήριξη:
- Της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Κοινωνικής Συνοχής της Γενικής Διεύθυνσης Εργασίας και Ένταξης στην Απασχόληση, εκτός του Τμήματος Σχεδιασμού, Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Πολιτικών για την Κοινωνική Οικονομία και του Τμήματος Μητρώου Κοινωνικής Οικονομίας.

- Της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας του Υπουργείου με το σύνολο των Διευθύνσεων και Τμημάτων που υπάγονται σε αυτή, καθώς και τα νομικά πρόσωπα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας, στην αποτύπωση, ιεράρχηση και εξειδίκευση των αναγκών, στο σύνολο των τομέων πολιτικής Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου.

Επίσης, η ΕΔΚΑ εστιάζει και στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας του υπουργείου στον τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γενικής Γραμματείας Πρόνοιας και των εποπτευομένων φορέων, αναφορικά με τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ που έχουν σχέση, με οποιονδήποτε τρόπο, με τον συγκεκριμένο τομέα. Ειδικότερα, έχει την αρμοδιότητα του σχεδιασμού των πολιτικών του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου, του προγραμματισμού, της εξειδίκευσης, της προετοιμασίας και της υλοποίησης έργων ή δράσεων που χρηματοδοτούνται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ) μέσω των ΕΠ του ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 και άλλων προγραμμάτων, καθώς και έργων ή δράσεων που χρηματοδοτούνται από οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό ή διεθνές ταμείο στο πλαίσιο προγραμμάτων και συνεργασιών.

Τόσο στην ΕΔ ΕΣΠΑ ΥΠΕΚΑΑ, όσο και στην ΕΔΚΑ, διαρθρώνονται τρεις Μονάδες ως εξής:
1. Μονάδα Α: Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Δράσεων.
2. Μονάδα Β: Υποστήριξης Ένταξης και Παρακολούθησης Δράσεων, Εφαρμογής Συστημικών Παρεμβάσεων και Υλοποίησης έργων.
3. Μονάδα Γ: Διοικητικής Υποστήριξης και Τεχνικής Βοήθειας.