Οικονομία

Προσυνταξιοδοτικό τραπεζοϋπαλλήλων: Περικοπές έως 21% και κατώτατο πλαφόν 620 ευρώ

Προσυνταξιοδοτικό τραπεζοϋπαλλήλων: Περικοπές έως 21% και κατώτατο πλαφόν 620 ευρώ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Μείωση που δεν θα ξεπερνά το 21% και κατώτατο όριο παροχής τα 620 ευρώ μικτά ορίζει το υπουργείο Εργασίας ότι θα προκύψει από την περικοπή των προσυνταξιοδοτικών παροχών σε 11.000 συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από τον κλάδο των τραπεζών.

Η σχετική εγκύκλιος έχει ετοιμαστεί και επηρεάζει συνταξιούχους οι οποίοι προέρχονται από την πρώην Εμπορική, την πρώην Πίστεως και την Αττική Τράπεζα. Πρόκειται για συνταξιούχους, οι οποίοι έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων ασφάλισης και αποχώρησαν από την εργασία τους καλυπτόμενοι από το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του ΕΤΑΤ.

Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης περιορίζεται στο 1,75% και βάσει αυτού προκύπτουν οι νέες μειωμένες παροχές.

Σε κάθε περίπτωση, στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται ότι προσυνταξιοδοτική παροχή συνεχίζουν να δικαιούνται μόνο όσοι σημερινοί τραπεζοϋπάλληλοι ανήκουν στους παλαιούς ασφαλισμένους, έχουν δηλαδή έναρξη ασφάλισης, πριν από την 1/1/1993. Βέβαια, θα πρέπει έως 12/5/2016 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου για το Ασφαλιστικό), να έχουν οι υπάλληλοι της παραπάνω κατηγορίας συμπληρώσει τα απαιτούμενα όρια ηλικίας, όπου χρειάζεται.

Την προσυνταξιοδοτική παροχή δικαιούνται να λάβουν και τα πρόσωπα για τα οποία έχει εκδοθεί απόφαση αναστολής (έχουν δηλαδή αποχωρήσει από την ασφάλιση στο Ταμείο έχοντας συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης αλλά όχι και το όριο ηλικίας), εφόσον η αποχώρηση έχει λάβει χώρα έως και 12/5/2016. Ομοίως δικαιούνται να λάβουν την προσυνταξιοδοτική παροχή και τα πρόσωπα που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις και υποβάλλουν αίτηση για λήψη της παροχής με αναστολή.

Οι «παλαιοί» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένοι του ΕΤΑΤ που δεν θεμελιώνουν μέχρι 12/5/2016 δικαίωμα άμεσης καταβολής της προσυνταξιοδοτικής παροχής και έχουν καταβάλλει εισφορές επικουρικής ασφάλισης ανώτερες από τις προβλεπόμενες για το ΕΤΕΑ, δεν θα λάβουν προσυνταξιοδοτική παροχή, αλλά επικουρική σύνταξη προσαυξημένη με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς και κάθε έτος.

NETWORK