Οικονομία

Γ. Παναγόπουλος, πρ. ΓΣΕΕ: Η Ελλάδα βιώνει κραχ απασχόλησης

Γ. Παναγόπουλος, πρ. ΓΣΕΕ: Η Ελλάδα βιώνει κραχ απασχόλησης
Η χώρα βρίσκεται μπροστά σε ένα κραχ απασχόλησης, τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλους ανέργους.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου της Συνομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του αυριανού συλλαλητηρίου με αφορμή τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την πορεία των εργασιακών θεμάτων που βρίσκονται στον πυρήνα της δεύτερης διαπραγμάτευσης.

Μπορεί η Συνομοσπονδία να επιμένει ότι δεν πρέπει να υπάρξουν και άλλες ανατροπές, ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για ομαδικές απολύσεις και απελευθέρωσή τους, αλλά ο κ. Παναγόπουλος δηλώνει ανήσυχος από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup ότι η πίεση πρέπει να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Επέμεινε ότι υπάρχει εθνική γραμμή που έχει συμφωνηθεί στη Γενεύη υπό την προεδρεία του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, την οποία «η κυβέρνηση δεν πρέπει να την σπαταλά a la carte αλλά πρέπει απέναντι στους δανειστές να την θέσει». Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παναγόπουλος διερωτάται «ποια κοινωνία που έχει περισσότερους ανέργους και συνταξιούχους μπορεί να αντέξει; Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα κραχ απασχόλησης γι’ αυτό το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει οποιαδήποτε κυβέρνηση πολλώ δε μάλλον η παρούσα που ομνύει στην αριστερά, είναι να κοιτάξει την ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου και να δοθούν θέσεις εργασίας στους ανθρώπους και γι’ αυτό και χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «συνομιλεί μόνο με τους εργοδότες, ενώ τα συνδικάτα τα έχει στη γωνία και διαρκώς τα ενοχοποιεί και τα στοχοποιεί».

Αναφορικά με τις αλλαγές στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε με νόημα ότι «παίζονται απίθανα παιχνίδια εξουσίας». Αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό που ενδιαφέρει τη Συνομοσπονδία είναι να μην υπάρχει κανένας άνεργος. Ο κ. Παναγόπουλος θεωρεί ότι είναι «αδιανόητο να μιλάμε για προγράμματα αντιμετώπισης, σα να λέμε σε κάποιον που θα χάσει τη δουλειά του, με την πολιτική μου σε κάνω άνεργο και επειδή σε λυπάμαι θα σε αντιμετωπίσω σα φτωχό και θα σε βάλω σε ένα πρόγραμμα».