Οικονομία

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο επίκεντρο των Θεσμών

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο επίκεντρο των Θεσμών
Tο Κονωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης βρέθηκε στο επίκεντρο των θεσμών σε συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα.

Αξίζει να επισημανθεί ότι για την λειτουργία του νέου θεσμού του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που θα αντικαταστήσει το ελάχιστο εγγυημμένο εισόδημα, έχουν εγγραφεί στον κρατικό προυπολογισμό κονδύλια ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Η κ. Φωτίου είχε αναφέρει χθες ότι μια τετραμελής οικογένεια δικαιούται έως και 400 ευρώ μηνιαίως, ένα ζευγάρι έως και 300 ευρώ, ενώ το κοινωνικό επίδομα για ένα άτομο θα φτάνει έως και τα 200 ευρώ μηνιαίως.

Μάλιστα η υπουργός σημείωσε ότι η σχετική πλατφόρμα ελέγχου των δικαιούχων υπολογίζει τα εισοδήματα του τελευταίου εξαμήνου και όχι εισοδήματα παλαιότερων ετών.

Η κ. Φωτίου επίσης δήλωσε χθες ότι προσέρχεται στη συνάντηση επιδιώκοντας να μην υπάρξουν περικοπές προνοιακών επιδομάτων, αλλά αποδέχεται τον εξορθολογισμό τους. Είναι γνωστό ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει παρεμβάσεις σε οικογενειακά και σε αναπηρικά επιδόματα (πχ τυφλών). Υπενθυμίζεται ότι υπερβαίνουν τους 500.000 οι πολίτες, οι οποίοι λαμβάνουν κάποιο επίδομα προνοιακού χαρακτήρα, με τη συνολική ετήσια δαπάνη να φτάνει στα επίπεδα των 5 δισεκ ευρώ. Επίσης, ξεπερνούν τα 100 τα επιδόματα που χορηγούνται μόνο από τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης.