Ελλάδα

Θεσμικό «αγκάθι» η διαφθορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Θεσμικό «αγκάθι» η διαφθορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δημοσιοποίησε χθες έκθεση για την εμπιστοσύνη των πολιτών στους δημόσιους θεσμούς, αποτυπώνοντάς τα μεγάλα προβλήματα που καταγράφει η Ελλάδα.

Ειδικά για τη χώρα μας εστιάζει στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στη βελτίωση της διαβούλευσης με τους πολίτες, στην αντιμετώπιση της κοινωνικοοικονομικής ανισότητας και στη διασφάλιση της δίκαιης μεταχείρισης των πολιτών στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, η αντίληψη της διαφθοράς αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, με πολλούς Έλληνες να πιστεύουν ότι οι υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι είναι πιθανό να εμπλέκονται σε πρακτικές διαφθοράς. Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη στην ακεραιότητα της κυβέρνησης και των αξιωματούχων της.

Ακόμη, η εμπιστοσύνη στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι χαμηλή, με τον πληθυσμό να τείνει να εμπιστεύεται περισσότερο την εθνική κυβέρνηση. Αυτό υποδηλώνει ανησυχίες σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών και δυσχεραίνει τη διαμόρφωση ενημερωμένων απόψεων για τις κυβερνητικές ενέργειες.

Κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως η οικονομική ανασφάλεια και τα χαμηλότερα εκπαιδευτικά επιτεύγματα, επηρεάζουν τα επίπεδα εμπιστοσύνης. Οι ομάδες που υφίστανται διακρίσεις αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης στους δημόσιους θεσμούς.

Παρά τη γενική ικανοποίηση από τις δημόσιες υπηρεσίες, υπάρχουν τομείς βελτίωσης, όπως η ταχύτητα και η ευκολία παροχής υπηρεσιών. Ενδεικτικά σημειώνεται πως η υπεύθυνη χρήση προσωπικών δεδομένων και η δίκαιη μεταχείριση αιτήσεων μπορούν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στις δημόσιες υπηρεσίες.

Κατά τον ΟΟΣΑ η εμπιστοσύνη στους θεσμούς στην Ελλάδα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ. Μόνο το 35% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προστατεύσει ζωές σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας έκτακτης ανάγκης. Αυτό αντικατοπτρίζει ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία της κυβερνητικής ανταπόκρισης σε κρίσεις.

Τέλος, αναφέρει πως αν και η πολιτική συμμετοχή των Ελλήνων είναι υψηλή, με το 18% να συμμετέχει σε διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, ωστόσο, η συμμετοχή σε θεσμικά κανάλια, όπως η επικοινωνία με πολιτικούς είναι χαμηλότερη, δείχνοντας προτίμηση για άμεση δράση.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση του ΟΟΣΑ εδώ