Οικονομία

Στον «πάγο» έβαλαν οι δανειστές τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων

Στον «πάγο» έβαλαν οι δανειστές τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων
Του Γιώργου Παλαιτσάκη Τι θα γίνει με τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων - Με πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη βδομάδα αναμένεται να κλείσει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται τελικά πως… συμμορφώνεται με τις υποδείξεις των εκπροσώπων των δανειστών να μην συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με τα κίνητρα για τη χρήση του «πλαστικού χρήματος» στις συναλλαγές η ρύθμιση για την καθιέρωση ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για κάθε επιχείρηση, προκειμένου να πληρώνει απρόσκοπτα τις τρέχουσες υποχρεώσεις της.

Κορυφαία πηγή του οικονομικού επιτελείου λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει τελικά το σχέδιο για καθιέρωση του ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.

Όσον αφορά, πάντως, τις λοιπές διατάξεις του νομοσχεδίου για το «πλαστικό χρήμα» η ίδια πηγή επεσήμανε ότι έγινε μεγάλη πρόοδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα τα κίνητρα για τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών έγιναν αποδεκτά από τους εκπροσώπους των δανειστών. Διευκρίνισε δε ότι το ενδεχόμενο να μην προχωρήσει το σχέδιο για τον ακατάσχετο λογαριασμό συνοδεύεται από αναζήτηση μεγαλύτερων κινήτρων ώστε να αυξηθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Σε αντίθεση με το νομοσχέδιο για το «πλαστικό χρήμα», στο έτερο νομοσχέδιο, αυτό που αφορά στην οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων, έχουν παραμείνει ακόμη ανοικτά πολλά ζητήματα.

Το γενικό συμπέρασμα από την ολοκλήρωση των εβδομαδιαίων διαπραγματεύσεων είναι, πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε θετική κατεύθυνση με κορυφαίο στέλεχος να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ’ ότι ήμουν τη Δευτέρα καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος».

Οι δανειστές φεύγουν σήμερα πλην ΔΝΤ, αφήνοντας ανοικτά λίγα θέματα στα προαπαιτούμενα τα οποία θα συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο.

Στο θέμα του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων η Ελληνική πλευρά εκτιμά ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση προτίθεται την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει όλες τις απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, με έναν εφαρμοστικό νόμο, ενώ κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ θεωρεί ρεαλιστικό το χρονικό ορόσημο της 29ης Σεπτεμβρίου, οπότε συνεδριάζει το EwG και της 10ης Οκτωβρίου οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για την έγκριση της υποδόσης στη βάση υλοποίησης των προαπαιτούμενων.