Οικονομία

Κατρούγκαλος: Ζητάμε επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων

Κατρούγκαλος: Ζητάμε επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Μήνυμα προς τους εκπροσώπους των δανειστών και ειδικά το ΔΝΤ τους οποίους χαρακτήρισε σημαιοφόρους του νεοφιλελευθερισμού, έστειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα τους διεθνούς συνεδρίου για τις εργασιακές σχέσεις που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο. Ενόψει της επερχόμενης διαπραγμάτευσης ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προσέλθει διεκδικώντας την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό τόνισε ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς για «πάγωμα» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών δεν απορρίφθηκε από τους θεσμούς, αλλά θα εξεταστεί σε συνάρτηση με τα υπόλοιπα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για τους αυτοαπασχολούμενους και θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δύο πλευρών την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το διευθυντή της διεύθυνσης αμοιβών του υπουργείου Εργασίας κ. Κωνσταντίνο Αγραπιδά 550.000 εργαζόμενοι λαμβάνουν μισθό χαμηλότερο από τις κατώτατες αποδοχές των 586 ευρώ, εξαιτίας των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Το 85% των ανέργων βρίσκεται εκτός αγοράς εργασίας για πάνω από ένα έτος και είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουν να απορροφηθούν, πρόσθεσε, με τη διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Μαρία Καραμεσίνη να χαρακτηρίζει «προσβολή της αξιοπρέπειας των νέων ανθρώπων» τις σημερινές κατώτατες αποδοχές.

Χωρίς γνωμοδότηση για τις ομαδικές απολύσεις αναμένεται να κατατεθεί το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο τέλος του μήνα, καθώς σύμφωνα με τον καθηγητή και μέλος της Επιτροπής κ. Γιάννη Κουκιάδη εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το θέμα, η οποία αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, ο κ. Κουκιάδης τάχθηκε υπέρ της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των συνδικάτων.

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ζητούν οι εκπρόσωποι των εμπόρων ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος προανήγγειλε παρέμβαση των συνδικάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στους θεσμούς αλλά και συνέχιση των κινητοποιήσεων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « χαμένη μάχη είναι αυτή που δεν δόθηκε».