Οικονομία

Από τον «πάγκο» του ΔΝΤ περνούν αύριο οι κοινωνικοί εταίροι

Από τον «πάγκο» του ΔΝΤ περνούν αύριο οι κοινωνικοί εταίροι
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στο προσκήνιο επανέρχονται οι αλλαγές στα εργασιακά, αφού η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ κάλεσε για αύριο σε διαδοχικές συναντήσεις τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Η αρχή προγραμματίστηκε να γίνει αύριο στις 11 το πρωί με τη ΓΣΕΕ να συναντάται με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) στην οδό Αμερικής. Πρόκειται για μια συνάντηση στην οποία αναμένεται ότι θα τεθούν όλα τα «φλέγοντα» εργασιακά θέματα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο κατώτατος μισθός, αλλά και το ξεχωριστό ζήτημα του συνδικαλιστικού νόμου.

Στη συνέχεια, σειρά παίρνουν στις 2 το μεσημέρι όλοι οι εκπρόσωποι των εργοδοτών, δηλαδή ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ και ο ΣΕΤΕ. Από τις συναντήσεις αυτές θα καθοριστεί εν πολλοίς το εύρος των αλλαγών που πρόκειται να προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους θεσμούς, από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά.

Ήδη, πάντως, οι αρχικές τοποθετήσεις του ΔΝΤ περί απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων, περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού και αλλαγών στο συνδικαλιστικό νόμο που τροποποιούν προς το χειρότερο και τη διαδικασία προκήρυξης των απεργιών, δείχνουν τη διάθεση του Ταμείου για σαρωτικές παρεμβάσεις στο εργασιακό τοπίο της Ελλάδας.