Οικονομία

ΤΣΑΥ: Μόνο με φορολογική ενημερότητα η καταβολή εφάπαξ

ΤΣΑΥ: Μόνο με φορολογική ενημερότητα η καταβολή εφάπαξ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Απαραίτητη είναι από τους συνταξιούχους - δικαιούχους εφάπαξ, η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας για να τους απονεμηθεί το εν λόγω βοήθημα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΤΣΑΥ

Η διοίκηση του Ταμείου επισημαίνει ότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις καταβολής εφάπαξ βοηθήματος για οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από τη Δ/νση Συντάξεων μέχρι 30/10 /2013, οι οποίες έχουν σταλεί στο τμήμα λογιστηρίου και βρίσκονται σε διαδικασία πληρωμής. Έχει δε ξεκινήσει η εκκαθάριση των φακέλων που αφορούν οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί τον Νοέμβριο του 2013. Τονίζεται όμως ότι για να ολοκληρωθεί «η διαδικασία της πληρωμής απαιτείται η προσκόμιση στο τμήμα λογιστηρίου φορολογικής ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από δημόσιο φορέα». Ειδικότερα για όσους δικαιούνται εφάπαξ θανάτου απαιτείται και ασφαλιστική ενημερότητα.

Το ΤΣΑΥ σχετικά με την πορεία των αιτήσεων συνταξιοδότησης επισημαίνει τα ακόλουθα:
1) Έχουν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις προσωρινής σύνταξης για όλες τις
αιτήσεις (γήρατος-θανάτου-αναπηρίας) που έχουν υποβληθεί μέχρι 12-5-16 (με όλα τα δικαιολογητικά).
2) Εκδίδονται οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις γήρατος για αιτήσεις μέχρι 31-8-13 και έχει αρχίσει ήδη η διεκπεραίωση για όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί από 1-9-13.
3) Εκδίδονται συνταξιοδοτικές αποφάσεις για οριστικές συντάξεις λόγω θανάτου που έχουν υποβληθεί έως 31-12-13 και αναπηρίας έως 30-11-15 και έχει αρχίσει η διεκπεραίωση από 1-1-14 για τις θανάτου και από 1-12-15 για τις αναπηρίας.
4) Έχουν εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις για τις εκ μεταβιβάσεως λόγω θανάτου συνταξιούχου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί έως 12-5-16.

Υπενθυμίζεται ότι η εκκαθάριση και πληρωμή των συντάξεων με πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων γίνεται εντός διμήνου από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, η οποία κοινοποιείται στους δικαιούχους.

Σημειώνεται ότι η πληρωμή των συντάξεων γίνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (άρθ. 34 παρ. 7 του Ν.4111/2013) την προτελευταία εργάσιμη ημέρα
του μήνα.