Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Άνω των 400 εκατ. ευρώ κέρδος από το «πάγωμα» των οφειλών

ΓΣΕΒΕΕ: Άνω των 400 εκατ. ευρώ κέρδος από το «πάγωμα» των οφειλών
Σην εκτίμηση ότι μπορούν να προκύψουν έσοδα άνω των 400 εκατ ευρώ σε ετήσια βάση, για τον ΟΑΕΕ, εάν αποφασιστεί το «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών, προέβη η ΓΣΕΒΕΕ στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στην Ελλάδα

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματοβιοτεχνών τόνισαν ότι με ένα τέτοιο μέτρο, το αυξημένο έσοδο για τον ΟΑΕΕ μπορεί να προκύψει από την ενεργοποίηση μόνο  των μισών από τους οφειλέτες, μέσω της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε  τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου λογαριασμού για επιχειρήσεις, για να αποφευχθούν νέα «λουκέτα» στον κλάδο.

Ειδικότερα, για το σκέλος της πρότασης που αφορά στο «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, οι επαγγελματοβιοτέχνες επισήμαναν στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ότι η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είναι να υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των (παγωμένων) οφειλών στο τέλος του ασφαλιστικού βίου με την επιλογή είτε της εξαγοράς τους, είτε αφαίρεσης τους από τον ασφαλιστικό χρόνο που υπολογίζεται για το ύψος της σύνταξης.

Για το σκέλος του ακατάσχετου λογαριασμού η ΓΣΕΒΕΕ διαπιστώνει ότι «η δέσμευση ενός λογαριασμού σημαίνει ότι απειλείται να κηρυχθεί η αδυναμία κάλυψης ολόκληρης της αλυσίδας των υποχρεώσεων με προφανείς επιπτώσεις στην παραγωγή και στο εμπόριο. Πρόκειται για μια de facto κατάσταση κλεισίματος μιας επιχείρησης». Υπογραμμίζεται ότι τα έσοδα της επιχείρησης δεν αποτελούν καθαρά κέρδη, αλλά προορίζονται για να καλύπτουν σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων: τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδότη, τρέχουσες οφειλές προς εφορία, μισθοδοσία, χρέη προς προμηθευτές, κόστος ενέργειας και μετακινήσεων, δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, διάφορα άλλα τέλη. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει την ανάγκη θεσμοθέτησης ενός μοναδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, ο οποίος θα εξυπηρετεί όλες τις οικονομικές λειτουργίες της επιχείρησης και του οποίου οι τεχνικές παραμετροποιήσεις δύνανται να υπόκεινται σε κάποια κριτήρια, όπως ο κύκλος εργασιών, το ύψος οφειλών κα.