Οικονομία

Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας με τις περικοπές στις επικουρικές

Συνεχίζεται το μαρτύριο της σταγόνας με τις περικοπές στις επικουρικές
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να απαιτηθεί και τέταρτος μήνας έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μέσω της διαδικασίας επανυπολογισμού τους.

Στο ΕΤΕΑ φαίνεται ότι δεν προλαβαίνουν να επανυπολογίσουν τις συντάξεις από συγκεκριμένα ταμεία (αρτοποιοί του ΟΑΕΕ – ΤΕΑΑ, δημοσιογράφοι του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ και συνταξιούχοι της πρώην αστυνομίας πόλεων – ΤΕΑΥΑΠ) και γι’ αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία περικοπής αναμένεται να μεταφερθεί στην καταβολή του μηνός Νοεμβρίου.

Έτσι, για την καταβολή του Οκτωβρίου, εκτιμάται ότι θα επανυπολογιστούν μόνο οι συντάξεις από συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από την πρώην χωροφυλακή (ΤΕΑΕΧ), την πρώην Εμπορική Τράπεζα (ΤΕΑΠΕΤΕ), τους τεχνικούς τύπου (ΕΤΑΠ – ΜΜΕ), τον κλάδο των μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων (ΕΤΑΑ) και του κλάδου των πρατηρίων υγρών καυσίμων (ΟΑΕΕ – ΤΕΑΠΥΚ).

Ακόμα και έτσι όμως, υπολογίζεται ότι μπορεί να ανέλθουν σε 25.000 οι συντάξεις που θα περικοπούν. Αν συνυπολογιστεί ότι τον Αύγουστο οι περικοπές επηρέασαν σχεδόν 67.000 συντάξεις και περίπου 150.000 τον Σεπτέμβριο, αυτό σημαίνει ότι μαζί με τις περικοπές του Οκτωβρίου αναμένεται να ανέλθουν στις 242.000 οι συντάξεις που θα έχουν μειωθεί. Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, ιδιαίτερα για τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, οι μειώσεις κυμάνθηκαν στα επίπεδα 30 – 50%, ενώ σε απόλυτους αριθμούς σχεδόν οι μισές από τις συντάξεις που περικόπηκαν απώλεσαν πάνω από 100 ευρώ το μήνα…

Ξεχωριστό πρόβλημα, όμως, υπάρχει και με την αναδρομική παρακράτηση των επικουρικών συντάξεων, που βάσει νόμου πρέπει να γίνει από την 1η Ιουλίου και μετά. Με δεδομένο ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμα σχετική διάταξη στη Βουλή, που να ορίζει τη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, φαντάζει δύσκολο να ξεκινήσει η παρακράτηση από τον Οκτώβριο.

Όμως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί σε τρεις δόσεις γεγονός που αν συμβεί θα οδηγήσει σε μηδενικές συντάξεις, για χιλιάδες δικαιούχους, για ένα τρίμηνο. Η ελληνική πλευρά πάντως, επιδιώκει να πείσει τους θεσμούς ότι η παρακράτηση πρέπει να γίνει στο 10% του ακαθάριστου ποσού της σύνταξης, σύμφωνα με σχετική διάταξη που έχει ήδη θεσμοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε οι δόσεις να αυξηθούν και να μην προκύψουν συντάξεις, στα όρια του μηδενός…