Οικονομία

Κατρούγκαλος: Ήξεις αφίξεις για το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Κατρούγκαλος: Ήξεις αφίξεις για το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Από τη μία εμφανίζεται θετικός στο να ελεγχθεί η όποια «μεταβατικότητα της ειδικής ρύθμισης που ισχύει για τους ξενοδοχοϋπάλληλους», αλλά ταυτόχρονα διευκρινίζει ότι δεν γίνεται να υπάρχουν «επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».

Τάδε έφη από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τα πρωινά μικροεπεισόδια που πραγματοποιήθηκαν στην είσοδο του υπουργείου Εργασίας ανάμεσα σε ξενοδοχοϋπαλλήλους που διαμαρτύρονταν για τη διάταξη που μεταφέρει την καταβολή του εφάπαξ, στη λήξη του εργασιακού τους βίου και σε δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο κ. Κατρούγκαλος αφού αναφέρθηκε στα «χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας», που έχει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αναφέρθηκε στο πολύ ειδικό θέμα των ξενοδοχοϋαπλλήλων, περισσότερο μπερδεύοντας, παρά επιλύοντας το πρόβλημα.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι για το ζήτημα του εφάπαξ των ξενοδοχοϋηπαλλήλων δεν υπάρχει ειδική ρύθμιση στον νόμο, «υπάρχει ο γενικός κανόνας ισονομίας, σύμφωνα με τον οποίο το εφάπαξ δίδεται ως συνταξιοδοτική παροχή μετά το τέλος του εργάσιμου βίου». Ειδικά για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους πάντως υπήρχε ειδική ρύθμιση, λόγω της εποχικότητας, που παρείχε το δικαίωμα καταβολής εφάπαξ με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης. Με το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό η συγκεκριμένη ρύθμιση παύει να ισχύει, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των ξενοδοχοϋπαλλήλων. «Μπορούμε να δούμε, ενδεχομένως, τη μεταβατικότητα αυτής της ρύθμισης, δεν είναι δυνατόν, όμως, να έχουμε επιμέρους ρυθμίσεις για επιμέρους κλάδους, όταν αυτό δεν δικαιολογείται από πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.