Οικονομία

Τι θα αλλάξει στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού

Τι θα αλλάξει στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Αλλαγές ως προς τον προσδιορισμό των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, με εφαρμογή «μικτού συστήματος» αναμένεται να περιλαμβάνει το πόρισμα για τα εργασιακά της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που είναι έτοιμο και αναμένεται άμεσα να επιδοθεί στην κυβέρνηση και στους θεσμούς.

Οι βασικές αλλαγές εστιάζονται στο σκέλος του ύψους του κατώτατου μισθού για τις επιχειρήσεις ενός κλάδου. Προτείνεται, εάν υπάρχουν επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, να παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν χαμηλότερες αποδοχές, εντός ορίων που θα καθοριστούν. Πρόκειται για το μοντέλο που εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ανεξάρτητη επιτροπή με ειδικούς επί των εργασιακών θεμάτων, που θα λειτουργεί συμβουλευτικά προς τους κοινωνικούς εταίρους, σε μια προσπάθεια να τους παρέχει τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού. Έτσι θα καθορίζονται οι μισθοί σύμφωνα με τις πραγματικές συνθήκες της αγοράς (πχ ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, ανάπτυξη οικονομίας).

Η Επιτροπή «Σοφών» προτείνει επίσης να υπάρξει επανακαθορισμός του κατώτατου μισθού, ειδικά για όσους είναι έως 25 ετών (σήμερα 510 ευρώ μικτά). Ουσιαστικά, θα εισαχθεί το κριτήριο της εργασιακής εμπειρίας, βάσει του οποίου ο κατώτατος μισθός θα κινείται σε διαφορετικά επίπεδα.

Αναφορικά με την επεκτασιμότητα των συμβάσεων, η Επιτροπή προτείνει να προκύπτει με βάση των μέγεθος των επιχειρήσεων, των οποίων οι εργοδότες είναι εντός Σωματείου τους. Αν προκύπτει ότι καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των εργαζομένων ενός κλάδου, τότε μόνο η σύμβαση θα επεκτείνεται στο σύνολο των επιχειρήσεων.