Οικονομία

«Πρεμιέρα» περικοπών για διπλοσυνταξιούχους και πρώην τραπεζικούς

«Πρεμιέρα» περικοπών για διπλοσυνταξιούχους και πρώην τραπεζικούς
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Την… «κρυάδα» των περικοπών ένιωσαν σήμερα περίπου 3.500 συνταξιούχοι - πρώην τραπεζοϋπάλληλοι και άλλοι 260.000 διπλοσυνταξιούχοι. Οι συνταξιούχοι που προέρχονται από τον τραπεζικό τομέα, είχαν ενταχθεί στο προσυνταξιοδοτικό καθεστώς του Ενιαίου Ταμείου του κλάδου (ΕΤΑΤ) και διαπίστωσαν ότι οι συντάξεις τους μειώθηκαν κατά 300 ευρώ μεσοσταθμικά. Ανάλογη περικοπή αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε άλλους 8.000 δικαιούχους, στην καταβολή της σύνταξης το Νοέμβριο.

Επιπρόσθετα, στο σύνολο των δικαιούχων προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΑΤ, θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα τον ίδιο μήνα και η αναδρομική παρακράτηση των συντάξεων αυτής της κατηγορίας. Η παρακράτηση αφορά ποσά συντάξεων που καταβλήθηκαν από τον Ιούνιο έως και τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους.

Βάσει νόμου (ν.4387/2016) με το νέο τρόπο υπολογισμού υπόκειται σε 21% μείωση το προσυνταξιοδοτικό που χορηγεί το ΕΤΑΤ, υπό την προϋπόθεση ότι καμία σύνταξη αυτής της κατηγορίας δεν θα υποχωρήσει κάτω από τα 620 ευρώ. Η σχετική εγκύκλιος, που συμπληρώνει το νόμο για το Ασφαλιστικό, επηρεάζει συνταξιούχους, οι οποίοι προέρχονται από την πρώην Εμπορική, την πρώην Πίστεως και την Αττική Τράπεζα.

Την ίδια στιγμή, η επιβολή εισφοράς 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ στο άθροισμα των διπλών συντάξεων, προκαλεί έμμεση περικοπή στις συντάξιμες αποδοχές περίπου 260.000 δικαιούχων. Επίσης, από τον Νοέμβριο και σε αυτή την περίπτωση θα επιβληθεί αναδρομική παρακράτηση για το διάστημα Ιουλίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους.