Οικονομία

ΟΑΕΕ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση οφειλών από οριστική ή προσωρινή σύνταξη

ΟΑΕΕ: Πώς θα γίνεται η παρακράτηση οφειλών από οριστική ή προσωρινή σύνταξη
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης ενώ έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Οργανισμό, είτε από μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, είτε από μη εξόφληση αναγνώρισης χρόνων ασφάλισης, θα υπόκεινται σε παρακράτηση των οφειλών τους, από τις οριστικές συντάξεις ή από τις προσωρινές, ανά περίπτωση.

Σε συμπληρωματική εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του Οργανισμού, επισημαίνεται ότι για να συμβεί η μηνιαία παρακράτηση από την οριστική σύνταξη, θα πρέπει το άθροισμα των οφειλών που έχουν δημιουργήσει οι δικαιούχοι, να μην υπερβαίνει το ανώτατο όριο, δηλαδή τα 20.000 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο δικαιούχος θα μπορεί να λάβει κανονικά την προσωρινή σύνταξη και μόλις ξεκινήσει η καταβολή της οριστικής, να τεθεί σε ισχύ και η διαδικασία της μηνιαίας παρακράτησης των οφειλών του.

Εάν όμως η οφειλή υπερβαίνει το παραπάνω ποσό, ο υποψήφιος συνταξιούχος θα ενημερώνεται ότι προκειμένου να χορηγηθεί προσωρινή σύνταξη, θα πρέπει η οφειλή να περιοριστεί στο παρακρατούμενο όριο των 20.000 ευρώ. Το ποσό αυτό το οποίο θα καταβάλλεται θα αφαιρείται από το ποσό της οφειλής από ασφαλιστικές εισφορές. Το υπόλοιπο της οφειλής από εισφορές θα παρακρατείται σε μηνιαίες δόσεις από την οριστική σύνταξη. Η οφειλή όμως από αναγνωρίσεις θα παρακρατείται από την προσωρινή σύνταξη.

Παράδειγμα
Έστω ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ έχει συνολική οφειλή 22.200 ευρώ από τα οποία 15.000 ευρώ από εισφορές και πρόσθετα τέλη και 7.200 ευρώ από αναγνώριση χρόνου (μηνιαία δόση 300 ευρώ). Για την χορήγηση προσωρινής σύνταξης, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλλει το ποσό των 2.200 ευρώ ώστε η συνολική οφειλή να περιοριστεί στα 20.000 ευρώ. Από την προσωρινή σύνταξη θα παρακρατείται το ποσό της δόσης από αναγνώριση (300 ευρώ), ενώ με την έκδοση της οριστικής απόφασης θα οριστεί τόσο η παρακράτηση σε δόσεις του ποσού των 12.800 ευρώ (15.000 – 2.200 = 12.800 ευρώ) από εισφορές, όσο και η συνέχιση των δόσεων από αναγνώριση, μέχρι εξοφλήσεως.

Όπως τονίζεται στην εγκύκλιο οι σχετικές οδηγίες έχουν εφαρμογή σε κάθε κατηγορία συνταξιοδότησης (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου), ανεξάρτητα από τη διάρκεια συνταξιοδότησης.