Οικονομία

Σε ποιους «επιστρέφει» το ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά

Σε ποιους «επιστρέφει» το ΕΚΑΣ και μάλιστα αναδρομικά
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Στην "τελική ευθεία" μπαίνει η αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους που το απώλεσαν. Το ΦΕΚ έχει δημοσιευθεί από τα μέσα του περασμένου μήνα και απομένει τα Ταμεία να συγχρονιστούν έτσι ώστε να γίνει η διαδικασία

Πιο αναλυτικά, η επιστροφή του ΕΚΑΣ μπορεί να γίνει στις εξής περιπτώσεις:

Συγκεκριμένα για περιπτώσεις συζύγων συνταξιούχων, που έχασαν και οι δύο το ΕΚΑΣ θα χορηγείται σε εκείνον με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, το ισόποσο της παροχής που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό. Ως ατομικό εισόδημα θεωρείται: το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα. Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος αυτού δεν λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που αντιστοιχούν στη σύνταξη αναπήρων, θυμάτων πολεμικής περιόδου και κατά την εκτέλεση της στρατιωτικής υπηρεσίας, θυμάτων τρομοκρατίας, καθώς και στα προνοιακά βοηθήματα.

Επίσης όσοι συνταξιούχοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% θα λαμβάνουν έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, που θα ισούται με την παροχή που καταργήθηκε. Σε περιπτώσεις θανάτου των δικαιούχων, διακόπτεται το μέτρο. Εάν προκύψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, αυτά θα καταλογίζονται σε βάρος όσων έλαβαν την παροχή χωρίς να τη δικαιούνται και εισπράττονται σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις των ασφαλιστικών οργανισμών και τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).