Οικονομία

Υπ. Εργασίας: Πώς θα ασφαλίζονται οι πωλητές Λαϊκού Λαχείου

Υπ. Εργασίας: Πώς θα ασφαλίζονται οι πωλητές Λαϊκού Λαχείου
Υποχρεωτικά στο ΙΚΑ θα ασφαλίζονται εφεξής όσοι εργάζονται ως πωλητές Λαϊκού Λαχείου, υπό την προϋπόθεση ότι είναι μέλη των Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών τους.

Σε Υπουργική Απόφαση, που υπογράφει ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος, τονίζεται ότι δικαίωμα εγγραφής σε Ασφαλιστικό Συνεταιρισμό έχουν όλοι οι πωλητές Λαϊκού Λαχείου, αρκεί να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον ένα έτος συνεχούς άσκησης του επαγγέλματός τους, να στερούνται επαγγελματικής στέγης, να μην παρέχουν εξαρτημένη εργασία που εμπίπτει στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 2 του Α.Ν. 1846/1951 και να μην υπάγονται στην ασφάλιση άλλου οργανισμού κοινωνικής ασφάλισης. Η ιδιότητα του μέλους του συνεταιρισμού είναι προσωποπαγής.

Στην απόφαση ξεκαθαρίζεται ότι τυχόν πωλητής Λαϊκού Λαχείου, ο οποίος είναι εγγεγραμμένος ως μέλος ασφαλιστικού συνεταιρισμού θα διαγράφεται υποχρεωτικά από αυτόν, πλην των περιπτώσεων που ορίζονται από την περί συνεταιρισμών νομοθεσία, εφόσον:

α) Δεν ασκεί για τρεις τουλάχιστον μήνες κατά κύρια απασχόληση το επάγγελμα του πωλητή Λαϊκού Λαχείου, χωρίς να συντρέχει λόγος αναστολής της ασφάλισης. Νέα εγγραφή στην περίπτωση αυτή επιτρέπεται μετά την παρέλευση ενός έτους από τη διαγραφή του και εφόσον ο ενδιαφερόμενος ασκήσει εκ νέου επί ένα εξάμηνο τουλάχιστον κατά κύρια απασχόληση, το επάγγελμα του πωλητή Λαϊκού Λαχείου.

β) Καθυστερήσει την εκπλήρωση των προς τον ασφαλιστικό συνεταιρισμό υποχρεώσεων του, που αφορούν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών και προσθέτων τελών για χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών, χωρίς να συντρέχει λόγος αναστολής ή διακοπής της ασφαλίσεως.
Νέα εγγραφή στον συνεταιρισμό και συνέχιση της ασφαλίσεως επιτρέπεται αποκλειστικά εφόσον καταβληθούν οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές με τα προβλεπόμενα πρόσθετα τέλη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το χρονικό διάστημα μέχρι τη διαγραφή από τον ασφαλιστικό συνεταιρισμό.

Στην ίδια απόφαση ορίζεται ο διευθυντής του υποκαταστήματος του ΙΚΑ, του τόπου απασχόλησης του πωλητή, ως ο αρμόδιος να αποφανθεί για τυχόν εγγραφή ή διαγραφή από ασφαλιστικό συνεταιρισμό. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί γνώμη σχετικής Επιτροπής, που θα αποτελείται από τον προϊστάμενο Εσόδων του Υποκαταστήματος ή τον νόμιμο αναπληρωτή αυτού, ως Πρόεδρο αυτής, έναν εκπρόσωπο των ασφαλισμένων οριζομένου μετά του αναπληρωτή του από το ΔΣ του Συνεταιρισμού και έναν εκπρόσωπο του εκάστοτε Παραχωρησιούχου, που ορίζεται από αυτόν μετά του αναπληρωτή του. Η απόφαση του Διευθυντή του Υποκαταστήματος είναι υποχρεωτική και κατ' αυτής επιτρέπεται η άσκηση των κατά νόμο ένδικων μέσων.

Οι ασφαλιστικές εισφορές για την ασφάλιση των πωλητών Λαϊκού Λαχείου υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνίστανται σε:

α) Ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου.

β) Ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων, για κάθε ημέρα εργασίας, που αντιστοιχούν στην εισφορά ασφαλισμένου της αντίστοιχης ασφαλιστικής κλάσης όπως αυτές ορίζονται με το άρθρο 25 του Α.Ν. 1846/1951 και ισχύουν, στην οποία εμπίπτει το εκάστοτε ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη, και καταβάλλονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι μεν από το στοιχείο α' από τον εκάστοτε Παραχωρησιούχο, οι δε από το στοιχείο β' από τις Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών.

Ο εκάστοτε Παραχωρησιούχος, που κατέχει το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, λειτουργίας, κυκλοφορίας, προβολής και διαχείρισης των Λαϊκών Λαχείων που διεξάγονται επίγεια με τη χρήση Λαχνών, υποχρεούται να παρακρατεί και να καταβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου, μέχρι την τελευταία ημέρα κάθε ημερολογιακού μήνα, σε λογαριασμό της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μέσω του λογιστηρίου του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα στο Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. το αντίστοιχο ποσό.

Ο Παραχωρησιούχος επέχει θέση εργοδότη για την εφαρμογή της νομοθεσίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως προς την υποχρέωση καταβολής της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, τον έλεγχο καταβολής και την επιβολή προσθέτων τελών εκπρόθεσμης καταβολής, την έκδοση καταλογιστικών πράξεων επιβολής εισφορών, την επιβολή διοικητικών κυρώσεων και την αναζήτηση τυχόν ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε περίπτωση μη καταβολής ή εκπρόθεσμης καταβολής της εισφοράς αυτής επιβάλλονται στον Παραχωρησιούχο τα προβλεπόμενα από το άρθρο 27 του Α.Ν. 1846/1951 πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις, όπως ισχύει.

Σε περίπτωση που το καταβαλλόμενο από τον Παραχωρησιούχο ποσοστό 1% επί του ποσού της προμήθειας επί των πωλούμενων γραμματίων του Λαϊκού Λαχείου δεν επαρκεί για να καλύψει το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς επί του 25πλασίου του τεκμαρτού ημερομισθίου της κλάσης στην οποία εμπίπτει, κάθε φορά, το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη για το σύνολο των ασφαλιζόμενων μέσω του παρόντος Κανονισμού προσώπων, η διαφορά που προκύπτει καλύπτεται από τον εκάστοτε Παραχωρησιούχο μέχρι τέλους του επόμενου μήνα, της κοινοποίησης σχετικής απόφασης του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών.

Οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών υποχρεούνται να εισπράττουν από τους ασφαλισμένους-μέλη τους και να καταβάλλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εντός της από τις σχετικές διατάξεις της νομοθεσίας αυτού προβλεπόμενης προθεσμίας στο τέλος κάθε ημερολογιακού μήνα, το σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί στην υπέρ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εισφορά ασφαλισμένου και αφορά την ασφαλιστική του τακτοποίηση για την χρονική περίοδο απασχόλησης του προηγούμενου μήνα.

Η μη καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας συνεπάγεται τις προβλεπόμενες από την ισχύουσα νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κυρώσεις σε βάρος των Συνεταιρισμών.

Επιπλέον, οι Διοικήσεις των Ασφαλιστικών Συνεταιρισμών υποχρεούνται να υποβάλουν στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (Α.Π.Δ.) (με Κωδικό Πακέτου Κάλυψης (Κ.Π.Κ.) : 179), δηλαδή ασφάλιση των πωλητών Λαϊκού Λαχείου στους κλάδους Ασθένειας σε είδος και σε χρήμα, Κύριας σύνταξης και Ε.Τ.Ε.Α. (τ. ΕΤΕ. Α.Μ.).
Η μη υποβολή Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων εντός της κατά το νόμο οριζόμενης προθεσμίας συνεπάγεται τις προβλεπόμενες κυρώσεις σε βάρος των Συνεταιρισμών.

Με απόφαση της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής του Περιφερειακού Υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αθηνών, η οποία εκδίδεται εντός του μηνός Ιανουαρίου κάθε έτους και ισχύει για ολόκληρο το ημερολογιακό έτος αυτό, τα πρόσωπα που ασφαλίζονται κατατάσσονται για τον υπολογισμό των χορηγούμενων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παροχών σε μία από τις ασφαλιστικές κλάσεις του άρθρου 37 παρ.1 του Α.Ν.1846/1951, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 1 παρ.1 της από 4/2/1976 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που κυρώθηκε με το Ν. 321/1976 και συμπληρώθηκε με την παρ.1 του άρθρου 26 του Ν. 1902/1990, όπως αυτές ισχύουν, με βάση το συνολικό ποσό των εισφορών που εισπράχθηκε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από αυτό για το οποίο γίνεται η κατάταξη, ήτοι του 12μήνου που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους και λήγει την 31η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους αυτού.

Το τεκμαρτό ημερομίσθιο της κατά τα ανωτέρω κλάσης κατάταξης - όπως διαμορφώνεται με το ποσοστό αύξησης που χορηγείται κάθε φορά στις συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από την ίδια ημερομηνία - λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των χορηγούμενων από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ παροχών, εφόσον η χρονική περίοδος ισχύος της κλάσης εμπίπτει στο κρίσιμο χρόνο που οι αποδοχές λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των παροχών, (άρθρο 13, παρ.2 του Ν. 1976/1991).

Οι ασφαλισμένοι λογίζεται ότι πραγματοποιούν 25 Η.Ε. τον μήνα, εκτός εάν προκύπτει μικρότερος αριθμός ημερών λόγω αναστολής ή διακοπής.

Η κατά τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ασφάλιση αναστέλλεται, εφόσον το ασφαλιζόμενο πρόσωπο:
α) Επιδοτείται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ λόγω ασθένειας.
β) Στερηθεί της δυνατότητας εργασίας για οποιονδήποτε λόγο.

Η κατά τα ανωτέρω ασφάλιση διακόπτεται εφόσον:
α) Το ασφαλιζόμενο πρόσωπο διαγραφεί από τον Ασφαλιστικό Συνεταιρισμό.
β) Ο υπόχρεος για την καταβολή της εργατικής εισφοράς Συνεταιρισμός καθυστερεί την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του για χρονικό διάστημα πέραν των τριών μηνών. Η διακοπή της ασφάλισης άρχεται από την επομένη της τελευταίας ημέρας για την οποία καταβλήθηκαν εισφορές. Στην περίπτωση αυτή νέα υπαγωγή των μελών του Συνεταιρισμού στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α.-Ε.Τ.Α.Μ. κατά τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου επιτρέπεται μόνο εφόσον εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα για τον ενδιάμεσο χρόνο. Όμως, οι αντίστοιχες στην εκπρόθεσμη καταβολή ημέρες εργασίας συνυπολογίζονται για την πλήρωση των προϋποθέσεων χορήγησης παροχών μόνο εφόσον η διακοπή της ασφάλισης δεν υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Ο τρόπος ασφάλισης των υπακτέων στο παρόν Κεφάλαιο ισχύει από 1η Μαΐου 2014.

Για την αναδρομική ασφάλιση των πωλητών Λαϊκού Λαχείου, από την ανωτέρω ημερομηνία και μέχρι και τον επόμενο μήνα από τη δημοσίευση της παρούσης υπουργικής απόφασης, δεν επιβάλλονται προσαυξήσεις εκπρόθεσμης υποβολής Α.Π.Δ. κ.λπ. και πρόσθετα τέλη.

NETWORK