Οικονομία

Η ΟΤΟΕ προσφεύγει στο ΣτΕ για το νέο Ασφαλιστικό

Η ΟΤΟΕ προσφεύγει στο ΣτΕ για το νέο Ασφαλιστικό
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νόμου για το Ασφαλιστικό πρόκειται να καταθέσει άμεσα η ΟΤΟΕ. Η Ομοσπονδία αποφάσισε να κινηθεί δυναμικά προς την κατεύθυνση της ακύρωσης του συγκεκριμένου νόμου (ν.4387/2016), καθώς θεωρεί ότι η εφαρμογή του προκαλεί την οριστική κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που υπήρχαν επί δεκαετίες για τους τραπεζοϋπαλλήλους, για τα οποία μάλιστα έχουν ήδη καταβληθεί υπέρογκες εισφορές.

Οι προσφυγές της ΟΤΟΕ για την ακύρωση του αντιασφαλιστικού νόμου της Κυβέρνησης θα γίνουν σε τρία επίπεδα, που θα αφορούν:

Α) Τις συνέπειες στις κύριες συντάξεις των Ειδικών Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων.

Β) Τις συνέπειες στις επικουρικές συντάξεις των Ειδικών Ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ.

Γ) Τις συνέπειες στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων των Ταμείων, που είχαν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει η κατάθεση των παραπάνω προσφυγών – αιτήσεων ακύρωσης του αντιασφαλιστικού νόμου της κυβέρνησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τις οποίες θα στηρίξουν αποφασιστικά η ΟΤΟΕ, μαζί με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των Τραπεζών.

Το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ασχολήθηκε επίσης με το φλέγον ζήτημα της Τράπεζας Αττικής, ζητώντας από την κυβέρνηση να προστατευθούν η απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Επίσης, τονίστηκε ότι θα στηριχθούν όλες οι πρωτοβουλίες που πρόκειται να αναλάβει ο Σύλλογος εργαζομένων, με στόχο την ομαλοποίηση της κατάστασης στα πλαίσια των κανόνων λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Επιπλέον η ΟΤΟΕ ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον θεσμό των Κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων, τονίζοντας ότι, «αποτελεί θεμέλιο Δημοκρατίας και στοιχείο εξισορρόπησης των αντιθέσεων και των ανταγωνιστικών σχέσεων μεταξύ ομοειδών επιχειρήσεων, που αποτρέπει να μετατραπεί σε ζούγκλα η αγορά εργασίας στον κλάδο, με συνέπειες και στο συναλλασσόμενο κοινό».

Ενόψει των συζητήσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του Νόμου για τα εργασιακά, στον οποίο – όπως λέγεται – θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο θεσμό λειτουργίας των Συλλογικών Συμβάσεων, η ΟΤΟΕ επισημαίνει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο «να μην τολμήσουν να πειράξουν το θεσμό των Κλαδικών ΣΣΕ, που αποτελεί την ασπίδα των δικαιωμάτων μας και το εργαλείο ομαλότητας στο τραπεζικό κλάδο, που είναι απαραίτητο στοιχείο για την οικονομική και κοινωνική αξιοποίηση του ρόλου των τραπεζών, που είναι το ζητούμενο στις μέρες μας».