Οικονομία

Εκδήλωση του ΤΕΕ για τις δυνατότητες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα

Εκδήλωση του ΤΕΕ για τις δυνατότητες διευκόλυνσης και επιτάχυνσης των επενδύσεων στην Ελλάδα
Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις επιχειρήσεις και τους φορείς για την διευκόλυνση και την επιτάχυνση των επενδύσεων, αναδείχθηκαν από Έλληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δυνατότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών, καθώς όπως είπε η πολυνομία δυσκολεύει το επενδυτικό περιβάλλον. Αφού ανέφερε ως βασικό επιβραδυντικό παράγοντα το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έκανε γνωστό ότι ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί το Μητρώο Πολιτών, το οποίο χαρακτήρισε τομή για την εμπέδωση ενός σύγχρονου συστήματος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς υπάρχουν 280 διαφορετικές βάσεις δεδομένων και οι οποίες δεν είναι ηλεκτρονικά διασυνδεδεμένες μεταξύ τους. «Στις κρίσιμες ώρες που περνάμε ως χώρα, είναι πολυτέλεια οι διαμάχες και οι κοκορομαχίες» τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να επικρατήσουν η ωριμότητα και η συνεργασία». «Είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα επανέλθει, γιατί διαθέτει δύο βασικά στοιχεία: πολιτική σταθερότητα και εσωτερική ασφάλεια», είπε ο κ. Κουρουμπλής.

Από τη πλευρά του, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προτείνοντας, για τη διευκόλυνση κάθε είδους επενδύσεων, την άμεση θεσμοθέτηση νέου χωροταξικού του Τουρισμού, ενός νέου πλαισίου χρήσεων γης, τη διασύνδεση των χρήσεων γης που θα θεσμοθετηθούν με την κωδικοποίηση των ΔΟΥ και του υπουργείου Οικονομικών και πλήρη αντιστοίχισή τους, ώστε να μην υπάρχει περιθώριο «ερμηνειών» από τις υπηρεσίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρότεινε τη μεταφορά όλων των δεδομένων δόμησης, χρήσεων γης και θεσμικών γραμμών (δασικά, natura, αρχαιολογικοί χώροι, αιγιαλός κλπ) σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, βασισμένο στο ψηφιακό υπόβαθρο του Κτηματολογίου, ώστε να δημιουργηθεί ένας και μόνο ψηφιακός χάρτης «πάνω στον οποίο θα ξέρουμε ποιος μπορεί να κάνει τί και που», όπως είπε.

Επιπλέον αναφέρθηκε στην ανάγκη άμεσης λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών, του ηλεκτρονικού συστήματος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου η οποία μάλιστα δεν επιφέρει κανένα δημοσιονομικό κόστος, της ηλεκτρονικής αδειοδότησης του συνόλου των επιχειρήσεων σε μία μόνο φάση, με ευθύνη ελεύθερου επαγγελματία μηχανικού, κατά περίπτωση, καθώς επίσης και στην ανάγκη εκχώρησης ρόλου ελεγκτή σε ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς, για αδειοδοτήσεις, όπως περιβαλλοντικές και άλλες, κατά το πετυχημένο πρότυπο των ελεγκτών δόμησης .

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης επεσήμανε ότι μετά από 7 χρόνια κρίσης απαιτείται άμεση απορρόφηση των κονδυλίων της περιόδου 2014-2020, ενώ αναφέρθηκε στο σχέδιο Γιούνκερ, λέγοντας ότι μπορεί να αξιοποιήσει υφιστάμενους πόρους, και να παράσχει φθηνά δάνεια. Ο κ. Πατούλης έκανε λόγο για επικαλύψεις αρμοδιοτήτων στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες δυσχεραίνουν την υλοποίηση πληθώρας έργων, καθώς επίσης και την ύπαρξη μίας παρωχημένης γραφειοκρατίας. «Επιβάλλεται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, με σκοπό την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων» δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αφού αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου επιχειρησιακού σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για την πρωτεύουσα, επεσήμανε ως βασικό πρόβλημα την ασυνέχεια του κράτους, με την εναλλαγή των πολιτικών προϊσταμένων των υπουργείων, φέροντας ως παράδειγμα προς μίμηση τη γειτονική Ιταλία, όπου τη συνέχεια του κράτους διασφαλίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Τόνισε δε, την ανάγκη σύναψης συνεργασιών με την κεντρική κυβέρνηση, την Περιφέρεια, τα Πανεπιστήμια, και τα Επιμελητήρια, συμπληρώνοντας ότι η Αθήνα είχε την τύχη να έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, η γραφειοκρατία, η καθυστέρηση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, βασικοί λόγοι για τη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Όπως είπε, η υπερφορολόγηση τρέπει σε φυγή τους επενδυτές, προσθέτοντας ότι ένα εχθρικό ρυθμιστικό και φορολογικό περιβάλλον κρατούν καθηλωμένη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε τη δυσκολία πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα, όπως είπε, υπάρχει ελλιπής πληροφόρηση και ανύπαρκτη προσφορά και ζήτηση. Πρότεινε μάλιστα τη δημιουργία ενός ενιαίου αναπτυξιακού ταμείου μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ τόνισε ότι χρήσιμο εργαλείο θα ήταν ο μικροδανεισμός επιχειρήσεων για ποσά μέχρι 15.000 ευρώ.

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2016 θα έχει ενεργοποιηθεί το νέο «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», ύψους 300 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να οδηγήσει στη μόχλευση πόρων άνω του μισού δισ. ευρώ, τόνισε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, Παναγιώτης Κορκολής. Ανέφερε ότι σχεδιάζεται πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων με εθνικούς πόρους και πόρους διαρθρωτικών ταμείων, ύψους 6,75 δισ. για φέτος και του χρόνου, καθώς επίσης και ταμείο έρευνας και καινοτομίας και κονδύλια συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ θα αρχίσουν να εκταμιεύονται από τον Δεκέμβρη, όπως είπε. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία ταμείου επιχειρηματικότητας, δυναμικότητας 400 εκατ. ευρώ, ενώ με την αναμενόμενη μόχλευση κονδυλίων το ποσό ενδέχεται να φθάσει στο 1 δισ. για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμα και με κεφάλαιο κίνησης. Ο κ. Κορκολής αναφέρθηκε επίσης στην υλοποίηση της Γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνα, ύψους 1,5 δισ. ενώ 300-400 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, όπως είπε. Επιπλέον σχεδιάζεται, σύμφωνα πάντα με τον γενικό γραμματέα, η ενεργοποίηση μικροπιστώσεων, καθώς επίσης και ένα νέο ταμείο υποδομών, διάδοχο του Jessica, κυρίως για έργα ΣΔΙΤ που αναμένεται να φέρνουν έσοδα. Συνολικά ο αριθμός των ταμείων ανέρχεται στα πέντε, πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ όπως συμπλήρωσε ο κ. Κορκολής το ανεκτέλεστο των δημοσίων συμβάσεων ανέρχεται συνολικά στα 54δισ. ευρώ από τις Περιφέρειες και από τα υπουργεία.

Ο κ. Miguel Gil - Terte, μέλος της αντιπροσωπείας του αντιπροέδρου της Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, αναφέρθηκε στις δυνατότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI), το οποίο σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, προκειμένου να βοηθήσει στο να ξεπεραστεί το υφιστάμενο επενδυτικό κενό στην ΕΕ, μέσω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων για στρατηγικές επενδύσεις. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Επιτροπής για τη μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων στην έγκριση και υλοποίηση χρηματοδοτικών μηχανισμών. Όπως έκανε γνωστό, μέχρι το καλοκαίρι του 2017 πρόκειται να επέλθουν σημαντικές αλλαγές στην απλοποίηση των διαδικασιών και την επιτάχυνσή τους. Τόνισε μάλιστα, ότι η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από πληθώρα εργαλείων και πόρων που παρέχουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, τονίζοντας ότι στόχος είναι η οικονομική μεγέθυνση και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας επενδύσεων της ΕΤΕπ για την Ελλάδα κ. Nicholas Jennett, παρουσίασε τη δραστηριότητα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και μίλησε αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτή μπορεί να βοηθήσει απευθείας τις επιχειρήσεις. Κάλεσε μάλιστα ευθέως τις ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν υγιή χρηματοοικονομική βάση, μελετημένο σχέδιο ανάπτυξης και ισχυρή διοικητική ομάδα να μιλήσουν απευθείας με την ΕΤΕπ προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, υπογράμμισε ότι στη χώρα μας υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης και πληροφόρησης. Στην εισήγησή του, αναφερόμενος στην Περιφέρεια της αρμοδιότητάς του, επεσήμανε ότι έχουν δρομολογηθεί το έργο του φυσικού αερίου (ύψους 44,3 εκατ. ευρώ), το Σχέδιο Εξυγίανσης του Ασωπού (ύψους 120 εκατ. ευρώ, με προοπτική για πολλές νέες θέσεις εργασίας) και το έργο της παράκαμψης Χαλκίδας. Τέλος, τόνισε πως πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν η γραφειοκρατία και η πολυνομία που υπάρχει στη χώρα μας και η σύγχυση αρμοδιοτήτων.