Οικονομία

Εκκρεμότητες και «τρύπες» στην αποζημίωση των ασφαλισμένων σε ΑΣΠΙΣ και COMMERCIAL

Εκκρεμότητες και «τρύπες» στην αποζημίωση των ασφαλισμένων σε ΑΣΠΙΣ και COMMERCIAL
«Υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης» αναφέρει ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια με αφορμή την εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων των ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς, ωστόσο στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

«Είναι σαφές ότι αποτελεί θετικό νέο η εκκίνηση της διαδικασίας αποζημιώσεων των ασφαλισμένων του Ομίλου Ασπίς αν και οι καθυστερήσεις που έχουν γίνει ως σήμερα είναι τραγικές. Υπενθυμίζουμε ότι ήδη έχουν παρέλθει 7 χρόνια από την ημερομηνία ανάκλησης άδειας της Ασπίς Πρόνοια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ζημιωθέντων από την Ασπίς Πρόνοια.

Όπως αναφέρεται, «προκαταβολές θα δοθούν -ελπίζουμε χωρίς άλλα εμπόδια- από την περιουσία των εταιρειών του Ομίλου, αποκλειστικά και μόνο σε όσους βρίσκονται εγγεγραμμένοι στην κατάσταση δικαιούχων ασφάλισης που είναι αναρτημένη στο site της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ όσοι έχουν προβεί σε ανακοπές, θα περιμένουν την τελεσιδικία της υπόθεσής τους για να ενταχθούν κι αυτοί στους πίνακες».

Στη συνέχεια ο Σύλλογός υπενθυμίζει ότι υπάρχουν πολλά ακόμα θέματα τα οποία χρήζουν άμεσης διευθέτησης:

- Τι έχει προβλεφθεί για την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων οι οποίοι έχουν μείνει εκτός πίνακα;

- Για ποιο λόγο οι εκκαθαριστές δεν δέχονται συναινετικά όσους έχουν κάνει ανακοπή για μη αναγγελθέντα συμβόλαια την στιγμή που οι ίδιοι επισήμως και εγγράφως είχαν υποσχεθεί την αποδοχή τους; Σήμερα όχι μόνο δεν τους αποδέχονται αλλά καταθέτουν ειδικές ακριβοπληρωμένες γνωματεύσεις στρεφόμενοι εναντίον τους.

- Για ποιο λόγο προσεπικαλείται το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής στις δίκες; Μήπως για να τεθούν εκτός πίνακα κάποια συμβόλαια τα οποία έχουν μεγάλες αξίες εξαγοράς, μέσω διασταλτικών ερμηνειών των νόμων;

- Για ποιο λόγο δεν ενεργοποιείται ταυτόχρονα ο αποζημιωτικός μηχανισμός του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής μέσω του οποίου θα αποδοθεί το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων στους δικαιούχους;

«Μετά από 7 χρόνια πολυμέτωπου αγώνα χαιρετίζουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται προς την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.
Παραμένουμε όμως πολύ επιφυλακτικοί έως ότου αρθούν όλα τα προαναφερθέντα εμπόδια και αρχίσουν οι συνολικές αποζημιώσεις των ασφαλισμένων βάσει των ισχυόντων νόμων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ξεκινούν οι πληρωμές

Υπενθυμίζεται ότι οι υπό εκκαθάριση ασφαλιστικές εταιρείες COMMERCIAL VALUE AAE και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ ΑΕΓΑ θα προβούν σε προσωρινές διανομές στους δικαιούχους απαιτήσεων από ασφάλιση ζωής που έχουν ενταχθεί στην Κατάσταση Δικαιούχων Απαιτήσεων από Ασφάλιση Ζωής (εφεξής ΚΔΑ), η οποία καταρτίστηκε κατά το άρθρο 10 παρ. 3 του ν.δ. 400/1970, καθώς και στους δικαιούχους που εντάσσονται στην ΚΔΑ με τελεσίδικη δικαστική απόφαση κατά τα κατωτέρω. Οι προσωρινές διανομές θα αφορούν σε καταβολή ποσοστού επί της συνολικής απαίτησης.

Η υλοποίηση των προσωρινών διανομών θα λάβει χώρα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής δικαιολογητικών, όπως ανά περίπτωση αναγράφονται κατωτέρω, καθώς και μετά την πιστοποίηση αμετάκλητου δικαιούχου. Οι δικαιούχοι θα προσκομίζουν ή θα αποστέλλουν τα δικαιολογητικά τους από την 17/10/2016 στην ταχυδρομική διεύθυνση Βασ. Σοφίας 60 & Παπαδιαμαντοπούλου, Αθήνα 11528.

Ανακοινώσεις, ενημερώσεις και διευκρινίσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας http://www.aspispronia.gr και οι ασφαλισμένοι για τυχόν απορίες μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 2114111215, 2114111657, 2114111656, 2114110942 και 2114111856. Από σταθερό: 800500001

Διευκρινίζεται προς όλους τους δικαιούχους ότι το ποσό για το οποίο έχουν ενταχθεί στην ΚΔΑ, δεν είναι το ποσό που θα εισπράξουν από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή κατά τη διαδικασία της καταβολής, το οποίο συνιστά μόνο ποσοστό της συνολικής αναγνωρισθείσας απαίτησης. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις της ασφαλιστικής νομοθεσίας, οι ασφαλισμένοι θα ικανοποιηθούν συμμέτρως από το ενεργητικό των υπό εκκαθάριση ασφαλιστικών εταιρειών και ποσοστό του υπολοίπου (μη διανεμηθέντος) δικαιούνται να εισπράξουν μετά το πέρας των ασφαλιστικών εκκαθαρίσεων από το Εγγυητικό Κεφάλαιο Ζωής.

Το πρόσωπο, στο οποίο θα πιστωθούν τα ποσά και το οποίο υποχρεούται να προσκομίσει τα παρακάτω δικαιολογητικά είναι το πρόσωπο που έχει ενταχθεί στην ΚΔΑ από τα όργανα της εκκαθάρισης ή το πρόσωπο, το οποίο αναγνωρίζει ως δικαιούχο τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Τη διαδικασία της πιστοποίησης και της καταβολής των αποζημιώσεων έχει αναλάβει ως ασφαλιστικός εκκαθαριστής η κ. Ελπινίκη Καράμπαλη.

Στο πλαίσιο της πρώτης προσωρινής διανομής προβλέπεται αποζημίωση 70.000 ασφαλιστηρίων, τα οποία πρόκειται να λάβουν 100 εκατ. ευρώ. Από τα 70.000 ασφαλιστήρια 45.000 είναι της Ασπίς Πρόνοια και 25.000 της Commercial Value.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2016, η εκκαθάριση των παραπάνω εταιρειών, θα μπορεί να παρουσιάσει τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία σε σχέση με την πρώτη προσωρινή διανομή, τον αριθμό των δικαιούχων και την αναλογία.