Οικονομία

Συνάντηση Κατρούγκαλου-εργαζομένων για τα προβλήματα στο ΣΕΠΕ

Συνάντηση Κατρούγκαλου-εργαζομένων για τα προβλήματα στο ΣΕΠΕ
Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) και το Σύστημα Ελέγχου Οδικών Μεταφορών (ΣΕΟΜ) του ΣΕΠΕ, αλλά και τη διαφωνία που έχει ανακύψει με την αρχική ειδική εκπαίδευση των νέων Επιθεωρητών Εργασίας, ανέδειξε ο Σύλλογος των Υπαλλήλων του υπουργείου Εργασίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Παρουσία και του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ, κ. Γιάννη Σούκου, συζητήθηκαν όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με την πλευρά του υπουργείου να παραδέχεται ότι τα πληροφοριακά συστήματα (κυρίως το ΟΠΣ) έχουν σοβαρά προβλήματα και αδυναμίες τόσο στο σχεδιασμό τους όσο και στην εφαρμογή τους.

Μάλιστα, οι κ. Κατρούγκαλος και Σούκος τόνισαν ότι θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε σε κάθε περίπτωση η χρήση αυτών να μην βλάψει την κοινωνική φυσιογνωμία και χρησιμότητα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Επίσης, παραδέχτηκαν ότι πρόκειται για πολύπλοκα και δύσχρηστα συστήματα και ότι υπολείπονται των πραγματικών αναγκών του ΣΕΠΕ για απλούστευση και οργάνωση των διοικητικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με το Σύλλογο των εργαζομένων, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεσμεύτηκε ότι για την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση των πληροφοριακών συστημάτων και έως ότου γίνουν οι αναγκαίες βελτιώσεις και διορθώσεις, θα δοθεί παράταση στην υποχρεωτική εφαρμογή τους, εξασφαλίζοντας επαρκείς περιόδους πιλοτικής – δοκιμαστικής λειτουργίας. Για τα ανωτέρω ο Ειδικός Γραμματέας δεσμεύτηκε ότι με εγκύκλιο θα δοθούν οι αναγκαίες οδηγίες, διευκρινίσεις και κατευθύνσεις προς τους εργαζόμενους στο ΣΕΠΕ.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε ότι θα ενισχυθούν με στελεχιακό προσωπικό οι υπηρεσίες της Πληροφορικής και θα διασφαλίσει την αναγκαία οριζόντια εκπαίδευση στα νέα πληροφοριακά συστήματα.

Παράλληλα, ξεχωριστή συζήτηση έγινε σχετικά με την απόφαση του υπουργού Εργασίας για την πραγματοποίηση της αρχικής ειδικής εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών Εργασίας στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ. Ο Σύλλογος εξέφρασε για άλλη μια φορά την κάθετη αντίθεσή του και ζήτησε από τον υπουργό να αναθεωρήσει την απόφασή του, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις η αρχική εκπαίδευση πραγματοποιείται από τις υπηρεσίες - δομές του υπουργείου Εργασίας (ΚΥ και ΣΕΠΕ.), ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή και ουσιαστική εκπαίδευση στις διαδικασίες ελέγχου, εργατικής διαφοράς και συμφιλίωσης.

Αν και ο υπουργός φάνηκε να επιμένει στην απόφασή του, ζήτησε προτάσεις και βελτιώσεις επί της ήδη υπογραφείσας υπουργικής απόφασης. Ο Σύλλογος επιμένει και προτείνει στον υπουργό να εφαρμόσει τις ΥΑ 4431/165/26.3.2012 (Β’ 1179) και ΥΑ 9409/147/2.4.2013 (Β΄860)], οι οποίες ρυθμίζουν επαρκώς το θέμα της αρχικής εκπαίδευσης.

Για την αξιολόγηση και αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου και του ΣΕΠΕ, ο σύλλογος εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του για τις «παράλληλες» ενέργειες με ξεχωριστές και αποσπασματικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε συστάσεις επιτελικών δομών και σε σχεδιασμό νέων ειδικών γραμματειών και όχι μόνο, εκτός τελικά της διακηρυσσόμενης ενιαίας διαδικασίας αναδιάρθρωσης του Οργανισμού. Επίσης, τονίστηκε ότι οι αναγκαίες βελτιώσεις του υπάρχοντος Οργανισμού πρέπει να γίνουν αποκλειστικά μέσω της διαδικασίας έκδοσης προεδρικού διατάγματος και όχι νόμων!

Σύμφωνα με το Σύλλογο, από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία για άλλη μια φορά δεν ξεκαθάρισε τη θέση της επί του θέματος.

NETWORK