Οικονομία

Στην πορτογαλική Vidro περνά η ιστορική υαλουργία Γιούλα

Στην πορτογαλική Vidro περνά η ιστορική υαλουργία Γιούλα
Με τίμημα που ξεπερνά τα 170 εκατ. ευρώ η υαλουργία Γιούλα της οικογένειας Βουλγαράκη θα πωληθεί στον πορτογαλικό όμιλο BA Vidro.Η συναλλαγή πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους με τον πορτογαλικό όμιλο BA Vidro να αποκτά περίπου το 85% της παραγωγικής δραστηριότητας της ιστορικής ελληνικής βιομηχανίας.

Ειδικότερα, οι Πορτογάλοι υαλουργοί πρόκειται να αποκτήσουν τις θυγατρικές της Γιούλα σε Ρουμανία (Stirom Bucuresti), Βουλγαρία (Drujba Glassworks) και την εν Ελλάδι δραστηριότητα.

Εκτός της συμφωνίας θα παραμείνει η δραστηριότητα της Ουκρανίας, ο κλάδος των επιτραπέζιων ειδών υαλουργίας(το εργοστάσιο NEW GLASS της εταιρείας στη Βουλγαρία) και κάποια assets στην Ελλάδα, τον έλεγχο των οποίων θα εξακολουθήσουν να έχουν τα τέσσερα αδέλφια Βουλγαράκη.

Το deal ήδη μετρά πολλούς μήνες διερεύνησης, καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της Υαλουργίας Γιούλα ανέθεσε στη Citigroup Global Markets Limited να βρει αγοραστή για την ιστορική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1947 και έχει έδρα της το Αιγάλεω.

Μετά από πολύμηνη διαδικασία και ένα εξαντλητικό duediligence από την πλευρά της πορτογαλικής υαλουργίας, οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια πριν λίγα 24ωρα.
Στο μετοχικό κεφάλαιο της Υαλουργίας Γιούλα εκτός από την οικογένεια Βουλγαράκη που κατέχει την πλειοψηφία με μικρά ποσοστά συμμετέχουν και οι τράπεζες Εθνική και Eurobank.

Σήμερα ο όμιλος Γιούλα αποτελείται από 6 εταιρίες που λειτουργούν στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία. Οι 7 μονάδες παραγωγής με 15 κλιβάνους τήξεως γυαλιού και 49 γραμμές σχηματοδότησης προïόντων, παράγουν ετησίως πάνω από 2 δισεκατομμύρια τεμάχια προϊόντων συσκευασίας, 125 εκατομμύρια τεμάχια επιτραπέζιων προϊόντων, 52.000 τόνους φαρμακευτικού γυαλιού και 650.000 τετραγωνικά μέτρα διακοσμητικού τζαμιού.

Σε ενοποιημένο επίπεδο η βιομηχανία πέρυσι εμφάνισε τζίρο 218,519 εκατ. ευρώ, ζημιές 31,484 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 412,578 εκατ. ευρώ.

NETWORK