Οικονομία

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία

Ψηφίστηκε επί της Αρχής το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Με ευρεία πλειοψηφία, έγινε δεκτό, στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Το σχέδιο νόμου, αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής τις αμέσως επόμενες μέρες.

Πέραν των γνωστών μέχρι σήμερα ΚΟΙΝΣΕΠ, εισάγει ένα νέο νομικό πρόσωπο, το Συνεταιρισμό Εργαζομένων, που είναι μια συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται για να βιοποριστούν από την εργασία τους.

Επίσης, μπαίνουν κανόνες για το πώς θα πρέπει να λειτουργούν οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, δίνονται εργαλεία για την ανάπτυξή τους ως παραγωγικών μονάδων που προωθούν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αξιοπρεπή εργασία και προάγεται η οικονομική μεταξύ τους συνεργασία.

Το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες για τη σύσταση φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), καθιστώντας το Μητρώο Φορέων ΚΑΛΟ υπηρεσία ΓΕΜΗ, συνεπώς μακροπρόθεσμα θα συστήνονται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών μιας στάσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, όλα αυτά υποστηρίζονται ως εξής:

- Εξασφάλιση πόρων για την Κοινωνική Οικονομία: Τουλάχιστον 157 εκατ. ευρώ θα διατεθούν την επόμενη περίοδο για να βοηθηθούν τα εγχειρήματα στο ξεκίνημά τους, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα ο μηχανισμός εκείνος που θα πληροφορεί δωρεάν και θα βοηθάει τον κόσμο να δραστηριοποιηθεί στο ξεκίνημά του (κέντρα στήριξης σε περιφερειακό επίπεδο).

- Διαμορφώνεται διαφανές πλαίσιο συνεργασίας του Δημοσίου με τους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας. Καθορίζονται δηλαδή το πώς οι φορείς ΚΑΛΟ θα μπορούν να συμμετέχουν σε δημόσιες συμβάσεις, για το πώς το δημόσιο θα μπορεί να παραχωρεί για χρήση αναξιοποίητη, για το πώς θα συνεργάζονται οι φορείς με την τοπική αυτοδιοίκηση.

- Συστήνεται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας (πόροι: εθνικοί, κοινοτικοί, ιδιωτικές επενδύσεις). Το Ταμείο θα υποστηρίζει αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

NETWORK