Οικονομία

Έως 2,1 εκατ. ευρώ για την παράταση υποστήριξης του ΟΠΣ του ΙΚΑ

Έως 2,1 εκατ. ευρώ για την παράταση υποστήριξης του ΟΠΣ του ΙΚΑ
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Παρατείνεται έως το τέλος του 2017, η διάρκεια της σύμβασης «Παροχή Υπηρεσιών Συμφωνημένου Επιπέδου (S.L.A.) Υποστήριξης Παραγωγικής Λειτουργίας του ΟΠΣ-ΙΚΑ, των παρεχομένων Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών μέσω διαδικτύου προς τους πολίτες και φορείς, καθώς και παροχή υπηρεσιών συναφών έργων», προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η παροχή ζωτικής σημασίας υπηρεσιών για την εύρυθμη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία οι υπηρεσίες που μπορεί το σύστημα να υποστηρίξει αφορούν τη λειτουργία του συνόλου του εξοπλισμού και Λογισμικού συστήματος, το λογισμικό Εφαρμογών και διεπαφών, το διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ και τις παρεχόμενες προς τους Πολίτες και τους Φορείς Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες μέσω διαδικτύου, για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Η διάρκεια της ανωτέρω σύμβασης παρατείνεται για το απολύτως απαραίτητο χρονικό διάστημα, μέχρι την εκτιμώμενη ολοκλήρωση του εκκρεμούς διαγωνισμού επιλογής αναδόχου. Η παράταση αυτή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι ο νέος νόμος (ν. 4412/2016) που αφορά στη διαδικασία σύναψης Δημοσίων Συμβάσεων Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ) επιφέρει σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες προκήρυξης των διαγωνισμών, με αποτέλεσμα την αναπόφευκτη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διενέργειας του εν λόγω διαγωνισμού. Σε περίπτωση δε, ευδοκίμησης της εκκρεμούς διαγωνιστικής διαδικασίας, συντομότερα από τον ανωτέρω εκτιμώμενο χρόνο (31/12/2017), προβλέπεται η αυτοδίκαιη λύση της  διοικητικής σύμβασης.

Η συνολική δαπάνη για το τρέχον έτος, αλλά και για το 2017, που προκαλείται από αυτή την παράταση, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που συνοδεύει την τροπολογία, ανέρχεται στα 2,1 εκατ. ευρώ.