Οικονομία

Συντάξεις χηρείας: Εν αναμονή της απαραίτητης εγκυκλίου - Η λύση που προωθείται

Συντάξεις χηρείας: Εν αναμονή της απαραίτητης εγκυκλίου - Η λύση που προωθείται
του Βασίλη Αγγελόπουλου Προσπάθεια να δημοσιευθεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, ή στις αρχές του επόμενου, η επίμαχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας για τις συντάξεις χηρείας, καταβάλλεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης. 

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει από τη μη ύπαρξη της σχετικής εγκυκλίου είναι σημαντικό, καθώς όσες συντάξεις χηρείας έχουν ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης, μετά την 13η Μαϊου, όταν και τέθηκε εν ισχύ ο νέος νόμος για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016), πρακτικά δεν μπορούν να απονεμηθούν στους δικαιούχους (σύζυγοι ή τέκνα θανόντων).

Η λύση που προωθείται είναι για ένα διάστημα να καταβάλλονται ως συντάξεις χηρείας, το ποσό των 345 ευρώ το μήνα, που αντιστοιχεί για περιπτώσεις σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης. Ακολούθως για τις περιπτώσεις που θα προκύπτει υψηλότερο ποσό ως σύνταξη χηρείας, αυτό θα καταβληθεί αναδρομικά. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο νόμο, το ποσοστό που χορηγείται ως σύνταξη χηρείας, από 70% που ήταν για την πρώτη τριετία, υποχωρεί στο 50%. Στη συνέχεια εάν ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από τον ίδιο ή από άλλο φορέα, τότε το ποσοστό υποχωρεί στο 25% από 30% που ήταν έως τώρα. Επίσης, ο νέος νόμος θέτει το ηλικιακό όριο των 55 ετών. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο επιζών σύζυγος είναι μικρότερος σε ηλικία, από το παραπάνω όριο, τότε θα λάβει σύνταξη χηρείας, μόλις για μια τριετία. Στη συνέχεια η σύνταξη διακόπτεται και επαναχορηγείται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας του επιζώντα συζύγου. Εάν ο σύζυγος είναι άνω των 55 ετών, συνεχίζει να εισπράττει σύνταξη χηρείας χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς. Συνολικά, από τη συγκεκριμένη παρέμβαση, εκτιμάται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ότι θα εξοικονομηθεί ποσό έως 369 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2019.

NETWORK