Οικονομία

Επικυρώθηκε ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας

Επικυρώθηκε ο Οδικός Χάρτης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Οδικός Χάρτης με τριετή διάρκεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, επικυρώθηκε σήμερα στη συνάντηση που πραγματοποίησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους, με τη συμμετοχή και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

Με στόχο την εφαρμογή μιας ολιστικής και ολοκληρωμένης στρατηγικής για να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, τονίστηκε από όλες τις πλευρές ότι το πρόβλημα έχει και άλλες παραμέτρους. Συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της γενικότερης παραβατικότητας στην αγορά εργασίας καθώς και των φορολογικών και ασφαλιστικών πτυχών που αλληλεπιδρούν και εντείνουν την εμφάνισή της.

Στον Οδικό Χάρτη τονίζεται ότι η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Για το λόγο αυτό κρίθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ευρύτατο ρυθμιστικό πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στην αγορά εργασίας, βασισμένο στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο θα διασφαλίζεται με την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου της εργατικής νομοθεσίας.

Η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας συνδέεται στενά με την προσπάθεια επιστροφής της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Η αναστροφή της γενικευμένης απορρύθμισης των τελευταίων έξι ετών και, ιδίως, η επαναφορά του νομοθετικού πλαισίου για την ισχύ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και της επακόλουθης δυνατότητας επέκτασής τους, θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά και σε ζητήματα παραβατικότητας, σχετικά με τα κατώτατα δηλωμένα εισοδήματα και σε προσπάθειες κοινωνικού/μισθολογικού dumping, και θα περιορίσουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.