Οικονομία

Έρχεται η νέα ρυθμιση για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο

Έρχεται η νέα ρυθμιση για τα δάνεια σε Ελβετικό Φράγκο
Μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για τη εξεύρεση λύσης για τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο, που όμως δεν θα έχει αναδρομική ισχύ και θα προστατεύει μόνο τις νέες δανειακές συμβάσεις

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία, ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να επιβαρυνθεί πάνω από το 20% ή εναλλακτικά θα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα αντιστάθμισης κινδύνου. Αν δηλαδή η δόση του είναι 1.000 ευρώ, δεν θα καταβάλλει πάνω από 1.200 ευρώ, αφού σε αυτό το ποσό θα μπαίνει ένα είδος «κόφτη».

Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η ενσωμάτωση της παραπάνω Οδηγίας για τη λεγόμενη ενυπόθηκη πίστη (2014/17/Ε.Ε.), η οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα, ήρθε με μισό και πλέον χρόνο καθυστέρηση. Κι αυτό αφού υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρώσει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία έως τις 17 Μαρτίου του 2016.

Πέραν αυτών, μέσω της Οδηγίας θα ρυθμίζεται η υποχρέωση αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή και της αποτίμησης της αξίας του ακινήτου. Θα καταστεί υποχρέωση το λεγόμενο «υπεύθυνο δανεισμού» των πιστωτικών ιδρυμάτων, όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως «το 2006 ένας 22χρονος φοιτητής, χωρίς δουλειά, άρα και χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, δανειοδοτείτο. Ανάλογα κρούσματα ασυδοσίας δεν θα επαναληφθούν βάσει όσων προβλέπει η Οδηγία».

Σε ότι αφορά τους 70.000 δανειολήπτες που έλαβαν στο παρελθόν δάνεια σε ελβετικό φράγκο και υπέστησαν ζημία από την αλλαγή της ισοτιμίας μπορούν να προσφύγουν είτε δικαστικά είτε εξωδικαστικά, με συμβιβασμό με την τράπεζα.