Οικονομία

ΕΤΕΑ: Με «σπάσιμο» ομολόγων 70 εκατ. ευρώ πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου

ΕΤΕΑ: Με «σπάσιμο» ομολόγων 70 εκατ. ευρώ πληρώνονται οι συντάξεις Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου
Του Βασίλη Αγγελόπουλου Με «σπάσιμο» ομολόγων αξίας 70 εκατ. ευρώ πρόκειται η διοίκηση του ΕΤΕΑ να καλύψει την καταβολή συντάξεων των μηνών Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Η επιτάχυνση καταβολής των συντάξεων του Ιανουαρίου, που λόγω εορτών αναμένεται να καταβληθούν πριν από τα Χριστούγεννα, αναγκάζει το Ταμείο να καλύψει τις ανάγκες του, με χρήση των αποθεματικών που έχει σε ομόλογα.

Η σχετική απόφαση ελήφθη χθες στο ΔΣ του Ταμείου, το οποίο επισημαίνεται ότι συνολικά κατά το τρέχον έτος έχει αξιοποιήσει ομόλογα αξίας 300 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα έσοδα του Ταμείου δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του, για την καταβολή των συντάξεων του επόμενου διμήνου. Όμως, έγκυρες πληροφορίες θέλουν να ομαλοποιείται η κατάσταση από το νέο έτος και ειδικά μετά το β’ εξάμηνο του 2017, όταν και θα περιοριστεί η καταβολή αναδρομικών ποσών για συντάξεις που ακόμα δεν έχουν απονεμηθεί.

Ο λόγος είναι ότι η πορεία αιτήσεων συντάξεων, λόγω του νέου Ασφαλιστικού και του τρίτου μνημονίου, όπου αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης, βαίνει μειούμενη. Άρα η δαπάνη του Ταμείου για καταβολή συντάξεων, δεν εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σημαντικά, αλλά αντίθετα είναι πιθανό να περιορίζεται, από μήνα σε μήνα.

Στο πλαίσιο αυτό η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι εντός του επόμενου έτους θα υπάρξει ομαλοποίηση της διαδικασίας. Αξίζει να προστεθεί ότι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑ υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.