Οικονομία

ΓΣΕΕ: «Πύργος της Βαβέλ» ο ΣΕΒ

ΓΣΕΕ: «Πύργος της Βαβέλ» ο ΣΕΒ
«Πύργο της Βαβέλ» χαρακτήρισε η ΓΣΕΕ τον ΣΕΒ, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη πολυγλωσσία» αναφορικά με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου που φαίνεται να λειτουργεί ως «προπομπός υποχώρησης» των βιομήχανων, σε σχέση με όσα είχαν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και καταγράφηκαν προ τριμήνου σε κοινή συμφωνία.

Μια συμφωνία των κοινωνικών εταίρων που διαφημίστηκε από το υπουργείο Εργασίας και σκοπός ήταν να αξιοποιηθεί στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά.

Τώρα σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ φαίνεται ότι υπαναχωρεί από τις αρχικές του θέσεις «σε όλο το κρίσιμο φάσμα των ιδεοληψιών των διεθνών δανειστών της χώρας (κοινωνικός διάλογος, ομαδικές απολύσεις, ανταπεργία, συνδικαλιστικός νόμος, επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, παράνομες διακρίσεις κλπ)».

Η Συνομοσπονδία κατηγορεί τον ΣΕΒ και για το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος καταφέρθηκε με αρνητικό τρόπο στην προσφυγή της ΓΣΕΕ στα διεθνή δικαστήρια κατά των πολιτικών των μνημονίων και των ανατροπών που επέφεραν στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Γίνεται μάλιστα λόγος για «επιτυχή έκβαση των αγώνων της ΓΣΕΕ, που με συνέπεια και συνέχεια δίνει από το 2010 και αναμένονται και οι νέες αποφάσεις, αφενός ο παράνομος χαρακτήρας σειράς μέτρων που είναι γνωστό ότι στηρίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (όπως η ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας, η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία κλπ), αφετέρου η θυσία και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των πολυεθνικών και των μεγάλων επιχειρήσεων, που θέλουν να κυριαρχήσουν στην ελληνική αγορά».

Η Συνομοσπονδία τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους θα βάλουν τέλος στα όνειρα «θερινής νυκτός» μελών του ΣΕΒ, που θέλουν το επιχειρείν να εξακολουθεί να είναι κρατικοδίαιτο, η φορολόγηση να γίνεται σε φορολογικούς παραδείσους, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις να γίνονται κατά τα Σουηδικά πρότυπα, το κράτος πρόνοιας να είναι ανύπαρκτο και οι μισθοί να κινούνται σε επίπεδα Ινδίας.»