Οικονομία

Αυξάνεται το brain drain - Η παιδεία «υπεύθυνη» για την ανεργία

Αυξάνεται το brain drain - Η παιδεία «υπεύθυνη» για την ανεργία
Αναντιστοιχία ανάμεσα στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και στις ανάγκες που προκύπτουν στην αγορά εργασίας, αναδεικνύει έρευνα της Adecco Ελλάδας. Η έρευνα που εστιάζεται στην απασχολησιμότητα στη χώρα πραγματοποιήθηκε σε 105 επιχειρήσεις και συμμετείχαν 871 πολίτες από τους οποίους το 1/3 ήταν άνεργοι.

Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει επιλέξει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του για εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Από τα ευρήματα της έρευνας, ξεχωρίζει η διαφορετική προσέγγιση που έχουν σε ίδια ερωτήματα οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, με τους εργαζόμενους.

Είναι ενδεικτικό ότι 7 στους 10 εκπροσώπους επιχειρήσεων θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν εφοδιάζει τους νέους υποψήφιους με τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά. Επίσης 1 στους 2 θεωρεί πως η πρακτική σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, η στενή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων και η εξοικείωση των σπουδαστών με πρακτικές των εταιριών είναι απαραίτητες, ώστε οι νέοι υποψήφιοι να προετοιμάζονται καλύτερη για την επιτυχημένη είσοδό τους στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος των σπουδών τους.

Στον αντίποδα, μόλις των 39% των ερωτώμενων πολιτών θεωρεί ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν προετοιμάζει κατάλληλα τους υποψηφίους για την ομαλή ένταξη στην αγορά εργασίας. Πάντως, από το σύνολο των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα το 70% παραδέχτηκε ότι έχει λάβει επιπλέον εκπαίδευση για να ασκήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντά του. Από αυτούς το 88% το έχει πράξει με δική του πρωτοβουλία και όχι της εταιρίας στην οποία εργάζεται.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το στοιχείο της σημαντικής αύξησης των πολιτών που έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους προς το εξωτερικό, για να αναζητήσουν εργασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των ερωτώμενων επιβεβαίωσε ότι ψάχνει στο εξωτερικό για δουλειά, όταν πέρσι σε ανάλογη έρευνα το ποσοστό ήταν στο 11% μόλις.

Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ένα έτος αυξήθηκε κατά 2,5 φορές το πλήθος των πολιτών που στρέφουν προς το εξωτερικό το ενδιαφέρον τους για να λύσουν το γρίφο της επαγγελματικής καταξίωσης. Μάλιστα, ο κύριος λόγος που κινούνται προς το εξωτερικό έπαψε να είναι η βελτίωση του μισθού τους, όπως πέρσι, αλλά πια είναι οι περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, που παρουσιάζονται εκτός των τειχών…

Από το σύνολο των ερωτώμενων το 1/3 ήταν άνεργοι. Από αυτούς προκύπτει ότι το 30% παραμένει εκτός εργασίας χρονικό διάστημα άνω του ενός έτους. Στα σημαντικά στοιχεία της έρευνας συγκαταλέγεται επίσης και το γεγονός ότι πάνω από τους μισούς ερωτώμενους, απάντησαν ότι έχουν βρεθεί εκτός εργασίας τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Από αυτούς, 1 στους 5 χρειάστηκε πάνω από ένα έτος για να ξαναβρεί δουλειά.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Adecco Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, σημείωσε ότι «η αγορά εργασίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε διεθνές επίπεδο, έχει αλλάξει ριζικά. Η εποχή που διανύουμε έχει ως κύρια χαρακτηριστικά την καινοτομία, τον έντονο ανταγωνισμό, την παγκοσμιοποίηση, τους γρήγορους ρυθμούς και τις συνεχείς τεχνολογικές - και όχι μόνο - αλλαγές. Πολλές από τις δεξιότητες που ήταν χρήσιμες πριν από μια δεκαετία, σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες και έχουν αντικατασταθεί από άλλες. Η ζήτηση για ορισμένες θέσεις αλλάζει ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της τεχνολογίας, ενώ η αυτοματοποίηση επηρεάζει σχεδόν το σύνολο των υφιστάμενων θέσεων εργασίας».

Και συνέχισε τονίζοντας: «Μέσα σε αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο, είναι επιτακτική η ανάγκη για κατάλληλα εκπαιδευμένα και διαρκώς ενημερωμένα στελέχη, ώστε να μπορούμε να έχουμε επιχειρήσεις που παραμένουν ανταγωνιστικές σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον, αλλά και ανταγωνιστικούς εργαζομένους που μπορούν να διεκδικήσουν δυναμικά το επαγγελματικό μέλλον που τους αξίζει. Για μια ακόμα φορά, αναδεικνύεται η σημασία της αποδοτικής συνεργασίας εκπαιδευτικών φορέων και επιχειρηματικού κόσμου για την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων στους σύγχρονους εργαζομένους και υποψηφίους».

Τέλος, ο κ. Μυλωνάς σημείωσε ότι «σημαντικές αποκλίσεις παρουσιάζονται ανάμεσα στο ποια χαρακτηριστικά πιστεύουν οι υποψήφιοι ότι διαθέτουν και στο τι βλέπουν αντίστοιχα οι εργοδότες. Η “ψαλίδα” αυτή θα πρέπει να κλείσει, ώστε να μπορέσουν οι σύγχρονοι υποψήφιοι να αναγνωρίσουν και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που πραγματικά έχει ανάγκη η αγορά εργασίας».